Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel távközlési társaság, a Play Communications meghatározta nyilvános részvénykibocsátásának feltételeit. E szerint a korábban beharangozott részvényenként 34-44 zlotys ársáv aljához nagyon közel, 36 zlotyn határozták meg a részvények végleges eladási árát. Emlékezetes, hogy a Budapesti Értéktőzsde szintén évek óta nem látott nagyságú kibocsátásán, a Waberer's részvények eladása során csak az ársáv alján sikerült megfelelő mennyiségű részvényt eladni.

A mostani kibocsátás során a Play 1,03 milliárd eurónyi tőkét készül bevonni, s ezen felül 121,6 milliónyi, a cég jegyzett tőkéjének 48 százalékát megtestesítő részvényt is eladnak - írja a Financial Times.

Ha sikerrel zárul az akció, akkor a lap szerint a Play lehet az egyik legnagyobb kapitalizációjú lengyel tőzsdei cég. Ha nem számítjuk a korábbi, privatizációs kibocsátásokat, akkor ez lehet a varsói tőzsde történetének legnagyobb értékű első nyilvános részvénykibocsátása.

A lap emlékeztet arra, hogy egy hete a Raiffeisen fújta le lengyel leánybankja, a Polbank 15 százalékos részvénycsomagjának első nyilvános kibocsátásban való értékesítését az elégtelen kereslet miatt. Azt is megemlítik, hogy korábban a magyar Waberer's Internationalnak is csak az eredetileg meghirdetett ársáv alján sikerült eladnia részvényeit.

A Play két héttel ezelőtt megjelent kibocsátási tájékoztatója szerint a részvényeladásból befolyó összeg egy részét adósságainak törlesztésére és menedzsmentösztönző programjára kívánja fordítani, a fennmaradó összegből pedig meglévő részvényeseinek szeretne pénzt juttatni. 2017-re 650 millió zloty osztalék kifizetését tűzték ki célul.

A Playt egy évtizeddel ezelőtt alapították, s 2008 óta 5 százalék alatti piaci részesedését mára 27 százalékosra sikerült növelnie - emlékeztet a lap - s ezzel Lengyelország második legnagyobb mobilszolgáltatójává nőtte ki magát több mint 14 millió ügyféllel.

A Play hálózat tulajdonosa a P4 nevű cég, fő tulajdonosai a görög Olympia Development és az ír Novator Partners. A társaság márciusban finanszírozta sikeresen újra adósságait, mivel csökkenteni akarta kitettségét korábban kibocsátott magas hozamú kötvényeitől - írja az FT.

A cég tavaly 13 százalékkal növelte bevételeit, 6,1 milliárd zlotyra, EBITDA-ja 2 milliárd zlotyra emelkedett 1,8 milliárd zlotyról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!