Makroadat segített Európán, Amerika esett

A szerdán megjelent makroadatok arra utaltak, hogy az eurózóna "emelkedő módban" marad, aminek megörültek a befektetők. A nyugat-európai vezető indexek többsége nyereséggel zárta a napot. A tengerentúlon az európai tőzsdezárást követően veszteségben jártak a vezető indexek.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. szeptember 23. szerda, 19:32
Fotó: Napi.hu

Az FTSE-100 1,6, a DAX 0,4, a CAC-40 0,1 százalékkal emelkedett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,1 százalékkal erősödött. A periférián már kicsit vegyesebb volt a kép: a milánói FTSE MIB 0,2 százalékos pluszban, míg a madridi IBEX-35 0,8, az athéni ASE 1,3 százalékos mínuszban zárt.

A vezető piacokon több-kevesebb pozitív kiigazítás követte a keddi, pánikszerű menekülést. A nyereségek a nap végére leapadtak, ahogyan a New York-i fő mutatók is jó kezdés után újra gyengülni kezdtek.

A kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben a vártnál is többet romlott a szerdai előzetes adat szerint, de a befektetők óvatosan üdvözölték az euróövezeti magánszektor szeptemberi teljesítményéről megjelent előzetes felmérést. A teljesítmény a vártnál lassabban nőtt, és a fellendülés kissé lassult az előző havi ütemhez képest is, de egyenletesebbé vált. A korábbi, pesszimista jóslatoktól eltérően az euróövezeti gazdasági növekedés stabil maradt a harmadik negyedévben a kínai ellenszél dacára, az egész évi GDP-többlet pedig elérheti az 1,6 százalékot a tavalyi, 0,9 százalékos növekedés után - így számolnak a felmérés készítői.

Az Európai Központi Bank elnöke európai parlamenti beszámolójában azt mondta, még több idő kell felmérni, szükség van-e a bank mennyiségi enyhítő programjának bővítésére. Ezzel cáfolta az utóbbi napokban gyors cselekvést valószínűsítő piaci szóbeszédet, de a reményt is ébren tartotta azzal, hogy megkezdték a helyzet elemzését. Ez is segített a részvényeknek, miközben az euró ledolgozott egy keveset az elmúlt négynapi, összesen 2,77 százalékos visszaesésből a dollárhoz képest.

A frankfurti tőzsdét az is támogatta, hogy a károsanyag-kibocsátási botrány ellenére a befektetők többsége tartásra ajánlja a Volkswagen részvényeit, amelyek az előző két nap alatt elvesztették értékük egyharmadát.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,5 százalékkal, az S&P 500-as 0,4 százalékkal, a Nasdaq 0,2 százalékkal volt az előző napi záróértéke alatt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 48,81 dollár volt, 27 centes napi árveszteséggel. A gázolaj ára tonnánként 10,00 dollárral 473,75 dollárra nőtt, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0072 dollárral 1,4092 dollárra csökkent az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1130,38 dollár volt a kedd esti 1125,77 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK