Makroadatok hátán emelkedik Európa

A vártnál jobb német és francia GDP adat, illetve a Fed szerdai közleménye hatására emelkednek a vezető európai részvényindexek.
NAPI, 2009. augusztus 13. csütörtök, 10:39
Fotó:


Európa két húzógazdasága, a német és a francia negyedév/negyedév alapon egyaránt 0,3 százalékkal bővült a második negyedévben, talán a recesszió végét beharangozva ezzel.

A befektetők a javuló gazdasági kilátások miatt leginkább a bányavállalatok papírjait veszik. A Xstrata 5,17, az Anglo American 4,24, az amerikai szénkitermelő egységét 500 millió dollárért tőzsdére vinni készülő Rio Tinto 3,9, a Vedanta pedig 3,15 százalékkal emelkedik.

Zuhan viszont a 161 millió eurós második negyedéves veszteséget jelentő, illetve 1 milliárd eurós nyilvános tőkeemelési szándékát ismertető Aegon biztosító- és pénzügyi szolgáltatótársaság. A csoport részvényeinek árfolyama 6,7 százalékkal került lejjebb.

Az Anheuser-Busch InBev sörgyártó óriás részvényei pedig annak ellenére estek 2,86 százalékot, hogy a cég 1,07 milliárd eurós második negyedéves eredménye jócskán felülmúlta a várakozásokat.

Nagyot, 13,4 százalékot ugrott ellenben a német utazásszervező Tui jegyzése, amely ugyan a vártnál nagyobb veszteségről számolt be, de megerősítettte egész éves pozitív profitcélját.

A vezető mutatók közül így az FTSE 100, illetve a DAX 30 egyaránt 0,8, míg a CAC-40 0,6 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK