A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítése érdekében, hogy nem manipulálták-e az amerikai tőzsdék egyik legfontosabb mutatószámát, a félelemindex néven ismertté vált VIX indexet. A lap szerint a Financial Industry Regulator Authority (Finra) azt vizsgálja, nem térítették-e el az opciós piacon adott megbízásokkal a VIX index értékét.

A VIX index az egyik legszélesebb körben használt fedezeti eszköz az amerikai piacon befektetők körében. A mutató értékét az S&P 500-as részvényindex opciós kereskedéséből számítják, gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy a kereskedők a jövőben milyen volatilitásra számítanak a vezető amerikai részvényindex áralakulásában. A mutató a nyugodt tőzsde időszakokban jellemzően alacsony szinten tartózkodik, amikor áresés van és idegesebbé válik a kereskedés a tőzsdén, értéke rendszerint megugrik. Emiatt a befektetők sokszor az ezen alapuló határidős és más származékos termékek megvásárlásával fedezik portfóliókat egy esetleges tőzsdei áresés ellen.

A Finra nem kormányzati szerv, hanem a Wall Street-i befektetési házak önszabályozó szervezete, azonban felügyeletét az amerikai értékpapírpiaci hatóság, a SEC látja el.

A lap szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a Finra vizsgálata hivatalos nyomozást is maga után von-e majd, arra a következtetésre is juthatnak, hogy nem történt tisztességtelen árfolyam-befolyásolás a termék esetében.

A lap szerint egyébként az ügyben nemrég egy befektetőket képviselő jogi iroda is beadványt nyújtott be az ügyben.

Az írás szerint az árfolyam-manipuláció egyik módja lehet, ha például a szereplők a VIX index havi elszámolóárának kialakulását megelőző aukció során egyszerűen nem valós kötési szándékot jelző ajánlatokat nyújtanak be az S&P 500-as index opciós piacán, s ezzel módosítják a VIX index kiszámolásánál fontos változókat. Az amerikai opciós piacon jellemzően a VIX havi elszámolóárának kialakításáért felelős időszakban jelentősen meg szokott ugrani az S&P 500-as index opciós piacának forgalma. A lap által megkérdezett szakértők szerint az árfolyam-manipulációt meglehetősen nehéz lehet bizonyítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!