A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta az Appeninn Nyrt. részvényeire, annak 2010. július 2-i bevezetése és július 26. napja között a Budapesti Értéktőzsdén kötött tőzsdei ügyleteket piacbefolyásolás gyanújával. A Felügyelet piacmonitoring tevékenysége során észlelte a gyanúra okot adó kötéseket, a megbízói koncentrációt.


A Felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy Horváth Krisztián - aki a megbízások idején az Appeninn Nyrt. tulajdonában álló WBO Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője volt - saját nevében, valamint érdekeltségi körébe tartozó cég nevében nagy számú megbízást adott az Appeninn Nyrt. részvényeire mind vételi, mind eladási oldalon több befektetési szolgáltatón keresztül. A Felügyelet a piacfelügyeleti eljárása során előzetes értesítés nélküli helyszíni ellenőrzést tartott a kibocsátó és a vele azonos irodában található érintett cégek székhelyén, ahol az eljárás alá vont személyeket meghallgatta.


A Felügyelet tipikusan piacbefolyásolásra utalónak minősíti azt a magatartást, amikor a megbízó az ajánlatát nyilvánosan hozzáférhető helyeken teszi közzé azzal a céllal, hogy olyan benyomást keltsen, mintha aktivitás vagy árfolyam változás lenne a pénzügyi eszköz tekintetében. A vizsgálat megállapította, hogy a Horváth Krisztián által adott megbízások hamis és egyben félrevezető jelzéseket adtak az Appeninn Nyrt. részvények valós keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. A Felügyelet megállapította azt is, hogy Horváth Krisztián bennfentes személyként a tőkepiaci törvényben (Tpt) foglalt - az ügyletkötéseivel kapcsolatos - bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.


A Felügyelet a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a cselekmény tőkepiaci súlyát és hatását mérlegelve ezért Horváth Krisztiánt ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte 2010. augusztus 6-án. A Felügyelet megállapította, hogy a kibocsátó Appeninn Nyrt. nem tudott a vizsgált tőzsdei ügyletekről, ezért az Nyrt-vel szemben a piacfelügyeleti eljárás megszüntette - áll a felügyelet közleményében.

Az Appeninn részvényeit július elején vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, a papír árfolyama egy hónap leforgása alatt 250 forintról 299 forintra emelkedett, a mai kereskedésben 284 forintig csúsztak vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!