BUX
40021

Manipulálták a részvények árát - milliós bírság a Felügyelettől

A PSZÁF ötmillió forintra bírságolta az Appeninn egyik leányvállalatának ügyvezetőjét, az indoklás szerint úgy adott vételi és eladási megbzásokat a frissen tőzsdére bevezett papírra, hogy az alkalmas volt hamis jelzések adására a papaír valós keresleti és kínálati viszonyaival kapcsolatban. Ráadásul üzleteit nem jelentette be, holott kötelező lett volna.

NAPI, 2010. augusztus 10. kedd, 11:24

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta az Appeninn Nyrt. részvényeire, annak 2010. július 2-i bevezetése és július 26. napja között a Budapesti Értéktőzsdén kötött tőzsdei ügyleteket piacbefolyásolás gyanújával. A Felügyelet piacmonitoring tevékenysége során észlelte a gyanúra okot adó kötéseket, a megbízói koncentrációt.

A Felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy Horváth Krisztián - aki a megbízások idején az Appeninn Nyrt. tulajdonában álló WBO Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője volt - saját nevében, valamint érdekeltségi körébe tartozó cég nevében nagy számú megbízást adott az Appeninn Nyrt. részvényeire mind vételi, mind eladási oldalon több befektetési szolgáltatón keresztül. A Felügyelet a piacfelügyeleti eljárása során előzetes értesítés nélküli helyszíni ellenőrzést tartott a kibocsátó és a vele azonos irodában található érintett cégek székhelyén, ahol az eljárás alá vont személyeket meghallgatta.

A Felügyelet tipikusan piacbefolyásolásra utalónak minősíti azt a magatartást, amikor a megbízó az ajánlatát nyilvánosan hozzáférhető helyeken teszi közzé azzal a céllal, hogy olyan benyomást keltsen, mintha aktivitás vagy árfolyam változás lenne a pénzügyi eszköz tekintetében. A vizsgálat megállapította, hogy a Horváth Krisztián által adott megbízások hamis és egyben félrevezető jelzéseket adtak az Appeninn Nyrt. részvények valós keresleti-kínálati viszonyairól, árfolyamáról. A Felügyelet megállapította azt is, hogy Horváth Krisztián bennfentes személyként a tőkepiaci törvényben (Tpt) foglalt - az ügyletkötéseivel kapcsolatos - bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

A Felügyelet a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a cselekmény tőkepiaci súlyát és hatását mérlegelve ezért Horváth Krisztiánt ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte 2010. augusztus 6-án. A Felügyelet megállapította, hogy a kibocsátó Appeninn Nyrt. nem tudott a vizsgált tőzsdei ügyletekről, ezért az Nyrt-vel szemben a piacfelügyeleti eljárás megszüntette - áll a felügyelet közleményében.Az Appeninn részvényeit július elején vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, a papír árfolyama egy hónap leforgása alatt 250 forintról 299 forintra emelkedett, a mai kereskedésben 284 forintig csúsztak vissza.