A lakosság pénze kell az államnak, úgy elszállt a költségvetési hiány

Idén a devizaadóssággal együtt 6000 milliárd forintot meghaladó a lejáró adósságállomány, miközben a koronavírus-járvány amúgy is kedvezőtlen gazdasági helyzetbe szorította a költségvetést. Emiatt az átlagnál nagyobb most az államadósság finanszírozásnak kockázata a számvevők szerint
Szabó Dániel, 2020. október 3. szombat, 11:19
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Az államadósság kezelése szempontjából a lehető legrosszabb évben ütött be a koronavírus-válság - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most megjelent elemzésében, melyet a Népszava foglalt össze. Az egyik ok, hogy 2020-ban és majd 2024-ben is kiugróan magas a lejáró államadósság mértéke, amit, ha nem sikerül időközben csökkenteni az eladósodottságot, meg kell újítani. Idén a devizaadóssággal együtt 6000 milliárd forintot meghaladó a lejáró adósságállomány. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) feladata, hogy ezt a pénzt behozza a piacról, amihez hozzájön még a folyó hiány finanszírozása, amit eredetileg 367 milliárd forintban szabott meg a költségvetési törvény, de a járvány miatt már 3600 milliárd forintot kellene behozni.

Az előzetes adatok szerint 1219 milliárd forint, a GDP 5,3 százaléka volt a kormányzati szektor idei első féléves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6 százalékponttal lett kedvezőtlenebb.

Erre a kormánynak egy csodafegyvere van: a MÁP Plusz, aminek jelenleg is folyamatos az értékesítése, a kötvény kamatozása sávosan emelkedő, az ötödik év végére eléri a hat százalékot - de a teljes futamidőre vetítve is 4,95 százalékos hozamot biztosít. A tavaszi korlátozások miatt visszaesett az értékesítés, de havonta átlagosan 78 milliárd forinttal nőtt az eladott kötvényállomány mostanra. Az ÁKK számára jó hír, hogy az első háromnegyed évben már teljesült az éves államadósság-finanszírozási terv 83 százaléka, ezen belül a lakosságnak szánt papíroknál 85 százaléknál tartottak. Az ÁKK adatai szerint a háztartások birtokában 8619 milliárd forintnyi államkötvény volt, ami 703 milliárd forintos növekedés az év elejéhez képest.

Az adósságkezelőnél úgy számolnak, hogy az érvényben lévő finanszírozási terv teljesítéséhez a negyedik negyedévben 212 milliárd forint lakossági állampapír értékesítésére lesz szükség, ez havi átlag 50 milliárd forint lakossági állománybővülést feltételez.

Az államadósságot jelentős részben azonban még mindig az intézmény befektetők - bankok, befektetési alapok, biztosítók - finanszírozzák, de a számukra kínált hozam nem olyan magas, mint a lakossági papíroknál: az ötéves csak 1,76 százalék, de még a 10 éves kötvényé sem haladta meg pénteken a 2,36 százalékot, vagyis az intézményi befektetőknek még reálhozamot sem kapnak a kötvényekre. Ettől még veszik a papírokat, az éves terv 85 százalékát már behozták.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

munkas11, 2020.10.04 22:47

@Nemtom5:
Igen. Ha azonos dolgokat akarunk összevetni. Csak itt a jobb volt hátrányban, így egyszerűbb.
2010 előtt volt egy (szerintem rossz) baloldali kormányunk, egy olyan időszakban, ami gazdaságilag inkább egy jobboldali kapitalizmusnak kedvezett. Aztán lett egy jobboldali kormányunk, ami olyan időszakban indult amikor a világ tolta pénzt a piaci versenyszemléletű társadalomba.
Erre csináltak egy baloldali szocialista fordulatot (nyugdíjak államosítása, IMF kidobása). Ez tényleg ultraortodox volt, mert ennél nagyobb hülyeséget, akkor nem is lehetett volna csinálni. Ha csak hagyják, hogy történjenek a dolgok, az olcsó IMF hitelt simán visszafizetjük (közvetve) az akkor induló EU támogatásokból, és a többiből tudunk fejlődni. De nekünk az Oroszok kellettek, és a kelti nyitás, meg jó kommunistaként a nyugati karvalytőkés multik megsarcolása.
Itt le is vágtuk magunkat a világ fejletteb részéről. Jöttek török, azeri orosz és egyéb keleti diktátorok, hogy apró pénzért képviseljük az érdekeiket Európában. Mi meg fel is vállaltuk ezt a külpolitikai blamázst. És a kormány el is vesztette a legitimitását, mind társadalmilag, mind gazdaságilag. Innét már egyenes volt az út, a korrupció és tekintélyelvű társadalom felé.
Akinek van ideje, lehet nézegetni a ÁKK adatait. Minden választás előtt felvettünk pár ezer milliárd Ft hitelt, gyakorlatilag arra, hogy a kormány megvegye a válaszókat. Monetárisan ezek tettek be legjobban.
Nem tudom, hogy ért e ez annyit, mint egy kormányváltásból származó gazdasági bizonytalanság. De a számok sajnos azt mutatják, hogy kétszer is megcsinálták, ráadásul látatlanban előre, sok ezer milliárd forintért megvéve a választásokat. Hitelből :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nemtom5, 2020.10.04 21:38

@munkas11: Szinte összehasonlíthatatlan a két időszak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munkas11, 2020.10.04 19:26

Megnéztem az Államadósság Kezelő Központ adatbázisában, hogy is áll az államadósság. Három dátumot és a hozzá tartozó értéket emelnék ki:
2020.06.30 34009
2010.06.30 22363
2002.06.30 8702
Az első a jelenlegi államadósságunk (ezer-milliárd forintban), 2010-ben jött a jelenlegi vezetés, 2002-ben meg a szocik átkos 8 éve indult. Akik regnáló kormányunk szerint eladósították az országot. Amiben mondjuk igazuk is van. Csakhogy (!) a számok alapján úgy néz ki, hogy az MSZP13,6 eMrdFt-al emelte az államadósságot 8 év alatt, míg a Fidesz 11,6 eMrdFt-al 10 év alatt. Szóval ők is hozzák a szocik hitvány teljesítményét.
A nagyobb baj viszont az, hogy amíg az EU kb. 2 eMrd-ot tett hozzá 8 év alatt MSZP költségvetéséhez, addig a Fidesznek 15 eMrd Ft-ot 10 év alatt.
Szóval az MSZP 8 éve tényleg gyenge volt, de az utána következő 10 alatt a Fidesz ennél másfélszer több pénzt vesztett el.

Persze a propaganda szerint GDP arányosan, meg ? normálva jobban mutatnak a hiányszámok. Csakhogy azok is nagyon csalókák. A GDP-t már rég nem a termelő ágazatok húzzák, hanem a stadionépítések és túlárazott NER-es bizniszek. Ezek meg nem hozzák a pénzt a jövőben, hanem viszik. De még indokolt beruházásoknál is, ha a Mészáros Kft. tízszeresen túláraz, az ugyan a jelenben tízszeresen megdobja a GDP-t, de a tényleges gazdasági haszna a jövőben csak tizede lesz ennek. A Ft-? árfolyam esése is benne maradt a gazdaságban, csak egy része MNB alapítványaiban vesztette el közvagyon jellegét, a többit meg elvitte a költségvetés hiánya.
A trükközés előbb utóbb vissza fog ütni (az a baj, hogy inkább utóbb). Gyurcsány miniszterelnök urunk ?hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal? beszéde is ezért volt ütős. A szándéka jó volt, csak előtte már annyit hazudtak, hogy mindenképp borult volna a mutatvány.
Gondolom most ezért is hiányoznak márciustól az adatok az ÁKK honlapjáról. A júniusi adatot is én számoltam ki állandó GDP-t feltételezve. De ha ez a valóságban mondjuk -5%, akkor sokkal rosszabb a helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.10.03 20:49

EInstandolni kellene Mészáros vagyonát.
Ő mindig nagylelkű. Lemondott a Médiaworks-ről is korábban. Ezt az apróságot is megtehetné.
Könnyen jött pénz könnyen megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xanadu, 2020.10.03 20:12

@katolikus: 2010-ben Orbán nem ezt mondta... (Nézz utána!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html