Leeresztett a kormány lufija

Nagyon kevés lakossági állampapír fogyott el a múlt héten, a szuperkötvény sosem volt még ilyen népszerűtlen.
Herman Bernadett, 2019. december 9. hétfő, 14:18
Fotó: MTVA Fotó

Mindössze 64,6 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) jegyeztek a múlt héten a befektetők az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint. A szuperállampapír megjelenése óta ez volt a leggyengébb hét.

Az ÁKK 100 milliárd forintnyit ajánl fel hétről hétre az állampapírból, de utoljára október végén sikerült csak ennyit eladnia.

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) sem fogyott jól, 62,9 milliárd forintnyit ajánlott fel az ÁKK belőle, de csak 27,3 milliárdnyit adott el. Hogy miért vásárolták meg a befektetők a mindössze 2,5 százalékos kamatot fizető kincstárjegyet, rejtély, hiszen a MÁP+-t vissza lehet váltani egy év múlva költségmentesen, és addigra 3,785 százalékos hozamot fizet.

Az IMF azt javasolta a kormánynak, csökkentse a MÁP+ kamatát, de ilyen terv nincs napirenden.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK