A jelek szerint akadt egy szemfüles cég a Budapesti Értéktőzsdén, aki észrevette a világban a kriptodevizák és a blokklánc technológia körüli befektetői őrületet, s nem félt kihasználni azt. A SET Nyrt., amelynek részvényeit két másik papírral együtt elkülönített kategóriában kezeli a Budapesti Értéktőzsde, december utolsó kereskedési napján a zárást követően bejelentette, egy befektetői csoport tőkét emel benne, úgy, hogy megvásárolja a három befektető által frissen létrehozott Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft-t.

A három befektető, a Triman Kft., a Triterra Kft. és Farkas Gergely összesen 1,386 milliárd forint értékben emelne tőkét a SET Group Nyrt.-ben, ebből valamivel több, mint 535 millió forint a tőzsdei cég jegyzett tőkéjét növelné, a maradék 850 millió forintnyi összeg pedig a tőketartalékot.

A SET Group bejelentése szerint az Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft.-t a befektetők apportjaiból hoznák létre, amelyben szerepel egy 6,5 hektáron elterülő ipari komplexum, saját iparvágánnyal, mely ingatlan per- igény- és tehermentes, továbbá számítástechnikai eszközök kerültek az új cégbe, valamint az Oilkomfort Kft. 503 millió forintos, törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrésze.

A tőkeemelés árfolyama így az igazgatóság bejelentése szerint részvényenként 259 forint lenne, amely jelentős felárat jelenthet a korábbi tőzsdei árfolyamhoz képest, amely a bejelentést megelőzően 100 forint körül járt. Nem tudni, hogy a népszarű blokklánc kifejezés, vagy a tőkeemelés magas árfolyama keltette-e fel a befektetők érdeklődését a részvény iránt, mindenesetre az idei első kereskedési napon, ha kis forgalomban is, de 30 százalékkal, 136 forintig emelkedett a SET részvények árfolyama.

A SET részvényeiről tudni kell, hogy a Budapesti Értéktőzsde jelenleg az úgynevezett elkülönített kategóriában kezeli részvényeit, oda tavaly év elején kerültek, s a szokásos, hathavonta tartandó felülvizsgálat során sem kerültek ki onnan. A BÉT az elkülönítés szankciót azért vezette be, hogy akkori indoklása a súlyosan szabályzat- és kötelezettségszegő tőzsdei kibocsátók elkülönítésének, azaz eredeti részvénykategóriájukból történő kiemelésének a lehetőségét megteremtse. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy a korábban alkalmazható enyhébb szankcióknak bizonyos kibocsátók esetében nem volt kellő visszatartó ereje, és nem terelték őket a szabálykövető magatartás felé. Kötelezettségeik megszegésével ezek a vállalatok a szabályosan működő kibocsátók mellett negatívan befolyásolják a tőzsde intézményének megítélését is.

A SET Group tájékoztatása szerint a most elhatározott tőkeemeléssel cél a társaság pénzügyi és törvényi stabilitásának megteremtése. Kérdésünkre Kosda Béla, a SET igazgatóságának elnöke arról tájékoztatott, hogy a cégbe megvásárolni kívánt Első Magyar Blokklánc Szolgáltató Kft. nevében a blokklánc kifejezés a következőre utal: " az úgynevezett "elosztott adatbázis", mely megszünteti azon kockázatokat, melyek a központosított adattárolás mellett jelentkeznek. Az említett cég nevében a "Blokklánc" kifejezés a SET GROUP Nyrt. által az idei évben megkezdeni kívánt üzleti tevékenységhez kapcsolódik, mely ezt az innovatív technológiát veszi alapul."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!