A spanyol Santandernek kelllett mentőövet nyújtania versenytársának, a Banco Popularnak ma reggel. A Santander mai bejelentése szerint átveszi a Banco Popular részvényeinek 100 százalékát és a bank adósságait is átvállalja szimbolikus, egy eurós összegért. Ezen felül azonnal 7 milliárd euró értékben tőkét emel a kisebb bankban, hogy megerősítse annak mérlegét, valamint fedezni tudja a rossz hitelei miatt keletkezett leírásokat.

A Santander szerint a tranzakciónak semleges hatása lesz saját CET1-es tőkemegfelelési mutatójára.

A Banco Popular részvényeinek árfolyama felére esett az elmúlt négy kereskedési nap során, miután a befektetők komolyan aggódni kezdtek amiatt, hogy a bank nem lesz képes kezelni tőkehiányos helyzetét és likviditási problémákkal kell szembenéznie - írja a Financial Times. Tegnap a Moody's lerontotta a bank hitelminősítését. Az, hogy a Banco Popularnak problémái vannak, nem lehetett új hír a piacon, hiszen nehéz helyzetére már az Európai Bankhatóság tavaly nyári stressztesztje is rámutatott.

Az Európai Központi Bank (ECB) ma reggeli bejelentése szerint, megítélése szerint a Banco Popular csődbe mehet, vagy nagy valószínűséggel ezzel kell szembenéznie likviditási helyzetének drasztikus romlása miatt. Az ECB - amely az eurózóna legnagyobb bankjainak felügyeletét is ellátja - elmondása szerint figyelmeztette a helyzetre az Európai Unió bankok szanálásáért felelős hatóságát, az SRB-t (Single Resolution Board).

A bank likviditási helyzetének elmúlt napokbeli gyors romlása oda vezethet, hogy a közeli jövőben az nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. Az ECB ezért tájékoztatta a kialakult helyzetről az SRB-t, amely szerint a helyzet úgy rendezhető, hogy a Banco Populart a Banco Santander megvásárolja - írja az ECB.

Az Európai Bizottság ma reggel elfogadta a tranzakciót, azzal a feltétellel, hogy a Banco Popular ügyfeleit továbbra is zavartalanul kiszolgálják, s minden betétes korlátozások nélkül hozzáférhet a baknál elhelyezett betétjeihez.

Az SRB-t még 2015-ben hozta létre az EU, a szanálási hatóság feladata, hogy a bajba került bankok helyzetét oly módon rendezze, hogy az a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja a reálgazdaságra és a pénzügyi rendszerre a bankunió tagállamaiban. Az SRB-nek ezzel az intézkedéssel sikerült úgy rendeznie a bajba került bank helyzetét, hogy megőrizte a betétesek vagyonát és a bank fő funkcióinak ellátását. Ez azt mutatja, hogy az SRB megfelelő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy ne kelljen a jövőben adófizetői pénzeket felhasználni a bajba került pénzintézetek megmentésére - mondta az üggyel kapcsolatban Elke König, az SRB elnöke.

A Banco Popular a tavalyi évet 3,5 milliárd euró veszteséggel zárta. Elemezők szerint nagyjából ekkora friss tőkére lenne szüksége ahhoz, hogy tőkehelyzete rendeződjön. A tőkeemelési kísérletek eddig kudarcot vallottak, így került képbe a bank értékesítése.

A Santander szerint a kisebb bank átvételével a legnagyobb spanyol bankká válik. Számukra ezért lehet kedvező a tranzakció, mivel a Popularnak nagy az ügyfélköre a kis- és közepes méretű vállalatok körében, ebben a szektorban a legerősebbnek tekintik Spanyolországban. Az FT szerint ez az egyetlen ok, hogy egyáltalán több bank is megvizsgálta a vásárlás lehetőségét. A Santander piaci részesedése az átvétellel 25 százalékra emelkedhet a spanyol KKV szektorban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!