Megszületett az első letartóztatás a német pénzügyi életet egy hete izgalomban tartó csalási ügyben. Markus Braun, a Wirecard múlt pénteken lemondott vezérigazgatója hétfő este feladta magát a müncheni államügyészségen, miután az reggel letartóztatási parancsot adott ki az üzletember ellen.

Braunt ma hallgatja ki az a vizsgálóbíró, aki a letartóztatási parancsot kiadta ellene - írja a Handelsblatt. A vizsgálat eddigi megállapításai alapján az ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy a Wirecard saját tőkéjét és árbevételi adatait a valósnál többnek mutatták be, hogy a befektetők számára a cég erőteljesebbnek és attraktívabbnak tűnjön.

A vizsgálat fókuszában állítólag a két, korábbi sajtóhírekből már jól ismert letéti számla áll, amelyen elvileg két Fülöp-szigeteki banknál a cég 1,9 milliárd eurójának kéne lennie. Vasárnap éjszaka a Wirecard már közzétett egy közleményt, amely szerint nagy valószínűséggel ez az 1,9 milliárd euró nem létezik, a Fülöp-szigetek jegybankjának közlése szerint ez a pénz pedig meg sem érkezett az országba.

A jelenlegi jogi bizonyítékok alapján a vádlott esetében fennáll a valótlan közlések és a többrendbeli piaci manipuláció gyanúja - közölte az ügyészség. Braun pénteken mondott le Wirecardnál betöltött pozíciójáról. Bár nem ő alapította a céget, azonban 20 éve vezérigazgatóként vezette azt és meghatározta annak arculatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!