Már nincs olyan messze a gödör alja

Annyira pánikolnak a befektetők és olyan ütemben adnak el a tőzsdén, hogy lassan elérhetik az árfolyamok az aljukat és ha átmenetileg is, de emelkedés is jöhet a tőzsdén. Legalábbis erre utalnak a befektetők hangulatát mérő mutatók.
Lovas-Romváry András, 2020. március 14. szombat, 13:22
Fotó: Napi.hu - képünk illusztráció

Ha nem is értük el még a gödör alját a csütörtöki hatalmas zuhanással a tőzsdéken, azért valószínűleg már közel lehet időben az eladási pánik vége. Erre utal néhány hangulati jelentés, amelyek szerint a befektetők már annyira pesszimistává kezdtek el válni, amire a piaci mélypontok közelében jellemző.

A befektetők hangulatát és pozicionáltságát mutató felmérések különös jelentőséggel bírnak a a piacra lépés kedvező időpontját eltalálni próbáló befektetési stratégiák esetében. Az ellentét analízis szerint akkor érdemes bevásárolni részvényekből, ha a befektetői hangulat szélsőségesen negatív, ugyanis aki pesszimista a jövőt illetően, az ekkorra már eladott és így nem lesznek további eladók a piacon. Ezen felül akkor adódhat jó alkalom a vásárlásra, ha szélsőségesen alacsonnyá válik a piaci szereplők vételi pozicionáltsága.

Az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb felmérést a befektetői hangulatra az Investors Intelligence Services készíti. Ők közel 200 tőkepiaci hírlevélíró által javasolt pozicionáltságot vizsgálják az alapján, hogy az adott szakértő a részvények vételét, tartását vagy eladását tartják-e az adott pillanatban a helyes döntésnek. Az ebből számolt úgynevezett bull/bear hányados az elmúlt évtizedekben sokszor nagyon pontosan képes volt eltalálni egyes piaci lejtmenetek alját, illetve emelkedések tetejét.

A hangulat jellemzően akkor szélsőségesen optimista, ha a bull/bear hányados 3 fölé emelkedik, s elég pesszimista egy pozitív fordulathoz, ha egy alá süllyed. A felmérés  a csütörtöki esés előtt közvetlenül már azt mutatta, hogy a bull/bear hányados 1,58-ra süllyedt. Ennél alacsonyabb értéket csak 2018 legvégén mutatott a felmérés, akkor 1 alá süllyedt értéke, s az a szélsőségesen pesszimista helyzet egyben a 2018 őszi amerikai medvepiac végét is jelentette. Könnyen elképzelhető, hogy a csütörtöki nagy esés következtében a jövő héten már a középtávú mélypontot jelentő szintre süllyed az index.

A befektetők piaci pozicionáltsága is kezd olyan szintre zuhanni, ami megágyazhat hamarosan egy pozitív fordulatnak. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM a hét szerdai jelentése szerint tagjai korában 16,59 százalékra süllyedt a kezelt portfóliók esetében az átlagos vételi kitettség az S&P 500-as index irányába. Ez nagyon alacsony érték, a 2018 őszi nagy esés mélypontján ennél jóval magasabbat, 34 százalék körüli értéket mértek.Ugyanakkor ezen felmérés története is azt mutatja, hogy van ennél is lejjebb, ha nem is sokkal. Eddig három alkalommal, 2007 augusztusában, a hitelválsághoz kapcsolódó első komolyabb eladási hullámban, 2008 őszén, a Lehman összeomlását követő pánikban és 2011 őszén, az európai adósságválság mélypontján negatív tartományba is süllyedt a mutató. Ez azt jelenti, hogy ezekben az esetekben az alapkezelők többségének pozicionáltsága nettó short volt a részvények irányában, ami azért nagyon szélsőséges érték, mivel a felmérésben részt vevők egy jelentős része jellemzően csak vásárlásokat végrehajtani tudó alap kezelője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hermelin, 2020.03.17 10:12

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200317/ujabb-tozsden-vezettek-be-teljes-shortolasi-tilalmat-419873

Igy is lehet ezt csinálni,illetve kellett volna lépni.Aztán majd jön a sorosozás,migránsozás.Elvetélt ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2020.03.16 13:49

@hermelin: a bét eszközeiről ne is beszéljünk... csütörtökön minden előzetes bejelentés nélkül megemelte a határidős letét követelményt. eredménye -20 % otp -10 % mol összességében -10 % bux.
Mára kitalálták, hogy meg kéne változtatni tőkeáttátelt is, vagyis csökkentetni. Ma is -12% otp -12% mol...
Jobb ha a bét nem csinál inkább semmit... mert ez az adhoc módosítósdi kurva veszélyes...
csak azt érik el ami ma délelőtt is történt. 200 milliós forgalommal esett 10 % ot a mol egy óra alatt, mert nem volt vevő!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hermelin, 2020.03.16 13:16

Azért egyet nem értek! A BÉT-nek nincs semmi eszköz a birtokában,hogy legalább mérsékelje a pusztítást?Már hogyne lenne.Ahogy tudta módosítani a shortolás szabályait,ugyanúgy tudná most is.De úgy látszik nem akarja. A shortosok szarrá rongyolnak minden részvényt.Gratulálok.Miközben az országban aki él és mozog teszi a dolgát ,már Orbán a határokat is lezárta,a tőzsdén megy a szabadrablás.Nem nehéz összerakni a puzzlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.03.14 14:56

@tepsi: De nagyon messze van a gödör.Eddig semmit sem csináltak csak vártak,hátha sikerül valami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.14 14:43

"Már nincs olyan messze a gödör alja"
Ez azt jelenti hogy célegyenesbe ért a vakcina kifejlesztése?
Mert addig a különféle intézkedések csak lassítani tudják a járványt, de azok is csak olyan helyeken mint Magyarország, ahol a kormány meglépte azokat az intézkedéseket amiket kellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html