Ha nem is értük el még a gödör alját a csütörtöki hatalmas zuhanással a tőzsdéken, azért valószínűleg már közel lehet időben az eladási pánik vége. Erre utal néhány hangulati jelentés, amelyek szerint a befektetők már annyira pesszimistává kezdtek el válni, amire a piaci mélypontok közelében jellemző.

A befektetők hangulatát és pozicionáltságát mutató felmérések különös jelentőséggel bírnak a a piacra lépés kedvező időpontját eltalálni próbáló befektetési stratégiák esetében. Az ellentét analízis szerint akkor érdemes bevásárolni részvényekből, ha a befektetői hangulat szélsőségesen negatív, ugyanis aki pesszimista a jövőt illetően, az ekkorra már eladott és így nem lesznek további eladók a piacon. Ezen felül akkor adódhat jó alkalom a vásárlásra, ha szélsőségesen alacsonnyá válik a piaci szereplők vételi pozicionáltsága.

Az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb felmérést a befektetői hangulatra az Investors Intelligence Services készíti. Ők közel 200 tőkepiaci hírlevélíró által javasolt pozicionáltságot vizsgálják az alapján, hogy az adott szakértő a részvények vételét, tartását vagy eladását tartják-e az adott pillanatban a helyes döntésnek. Az ebből számolt úgynevezett bull/bear hányados az elmúlt évtizedekben sokszor nagyon pontosan képes volt eltalálni egyes piaci lejtmenetek alját, illetve emelkedések tetejét.

A hangulat jellemzően akkor szélsőségesen optimista, ha a bull/bear hányados 3 fölé emelkedik, s elég pesszimista egy pozitív fordulathoz, ha egy alá süllyed. A felmérés  a csütörtöki esés előtt közvetlenül már azt mutatta, hogy a bull/bear hányados 1,58-ra süllyedt. Ennél alacsonyabb értéket csak 2018 legvégén mutatott a felmérés, akkor 1 alá süllyedt értéke, s az a szélsőségesen pesszimista helyzet egyben a 2018 őszi amerikai medvepiac végét is jelentette. Könnyen elképzelhető, hogy a csütörtöki nagy esés következtében a jövő héten már a középtávú mélypontot jelentő szintre süllyed az index.

A befektetők piaci pozicionáltsága is kezd olyan szintre zuhanni, ami megágyazhat hamarosan egy pozitív fordulatnak. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM a hét szerdai jelentése szerint tagjai korában 16,59 százalékra süllyedt a kezelt portfóliók esetében az átlagos vételi kitettség az S&P 500-as index irányába. Ez nagyon alacsony érték, a 2018 őszi nagy esés mélypontján ennél jóval magasabbat, 34 százalék körüli értéket mértek.

Kép:

Ugyanakkor ezen felmérés története is azt mutatja, hogy van ennél is lejjebb, ha nem is sokkal. Eddig három alkalommal, 2007 augusztusában, a hitelválsághoz kapcsolódó első komolyabb eladási hullámban, 2008 őszén, a Lehman összeomlását követő pánikban és 2011 őszén, az európai adósságválság mélypontján negatív tartományba is süllyedt a mutató. Ez azt jelenti, hogy ezekben az esetekben az alapkezelők többségének pozicionáltsága nettó short volt a részvények irányában, ami azért nagyon szélsőséges érték, mivel a felmérésben részt vevők egy jelentős része jellemzően csak vásárlásokat végrehajtani tudó alap kezelője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!