A jelek szerint nem hagyta érintetlenül a kínai tőzsde összeomlása az újautó-eladásokat az ázsiai országban. Júniusban 3,2 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korábban - közölte a Kínai Személygépkocsi Szövetség a Financial Times szerint - ez 1 millió 429 ezer 676 eladott autót jelent.

A hírre érzékenyen reagáltak az európai autógyártó cégek részvényei. Az amúgy a görög hírek miatt enyhén emelkedő napon a DAX indexben szereplő mindhárom autógyártó cég részvényeinek árfolyama esni kezdett. A Daimler, a BMW és a Volkswagen részvényei 1,5-2,2 százalékos mínuszban jártak a kereskedés első órájának végén. Ennél is nagyobbat esett az abroncsokat gyártó Continental, a papír vesztesége meghaladta a 3 százalékot.

A Bloomberg tudósítása szerint a mostani helyzetben az autógyártó és kereskedő cégek mindenképpen veszítenek, nem tett nekik jót sem a tőzsdei lufi felfújódása, a kidurranása meg pláne. A kínai autókereskedők ugyanis a tőzsdei összeomlás megindulása előtt arról panaszkodtak, a piac dinamikája a tőzsdei hossz miatt lanyhult. Sokan ugyanis elhalasztották autóvásárlásukat, mert részt akartak venni a tőzsdei rallyban.

Csui Dongsu, a Kínai Személygépkocsi Szövetség főtitkára szerint a tőzsdei áresés okolható egyértelműen az eladások csökkenéséért. A Bloombergnek nyilatkozó tisztviselő szerint nem csak hogy kevesebb autót értékesítenek, de az ügyfelek a tőzsdei bukások miatt sorozatosan mondják le megrendeléseiket. Nagy a veszélye annak, hogy a már eladott autók törlesztőrészleteit sem fizeti majd ki sok ügyfél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!