A politikus, aki hétfő délután a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta az eseményről, kijelentette: javítani kell a szabályokra épülő nemzetközi kereskedelmi rendszer működését annak érdekében, hogy a szabadkereskedelem előnyeiből mindenki részesüljön, ezt azonban nem lehet úgy elérni, hogy valamely ország saját partnereinek kárára egyoldalú lépéseket tesz.

Éppen ezért a brit kormány a G7-csúcson kifejezésre juttatta "mélységes csalódottságát" az Egyesült Államok által az alumínium- és acélimportra kirótt, megemelt vámok miatt - mondta a brit miniszterelnök.

May alig burkolt utalást tett arra, hogy rendezvényen komoly összeütközések voltak, mondván: a "nehéz, nézeteltérésekkel terhelt" csúcstalálkozón "időnként nagyon nyílt hangvételű megbeszélések zajlottak".

A brit kormányfő szerint a vámok okozta kereskedelmi veszteségek kikezdik a versenyt, csökkentik a termelékenységet, felszámolják az innováció ösztönzőit, és végső soron mindenki szegényebbé válik.

Az EU ellenlépésekkel reagál az amerikai vámintézkedésekre. A brit miniszterelnök szerint ugyanakkor el kell kerülni a helyzet "adok-kapok jellegű" eszkalációját. A G7-országok egymás régi szövetségesei, amelyek nem érhetnek el haladást úgy, hogy figyelmen kívül hagyják egymás aggályait; ezeket az aggályokat csak együtt tudják orvosolni.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotta Hetek vezetőinek tanácskozásán született ugyan zárónyilatkozat, ám Donald Trump amerikai elnök - miután távozott a csúcstalálkozó helyszínéről - visszavonta hozzájárulását a kommünikéhez, elsősorban azzal az indokkal, hogy a házigazda kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau "valótlanságokat állított" a találkozó utáni sajtóértekezletén - írta az MTI.

Trudeau a sajtótájékoztatón "sértőnek" nevezte a kanadai termékekre is vonatkozó amerikai vámtarifákat, és közölte, hogy július 1-jétől Kanada ellenintézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

Kép forrása: MTI/EPApool/Olivier Doulier

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!