A legfrissebb hírek szerint már júniusban tőzsdére szeretne menni a Zynga, amely Facebook-ra és más internetes közösségi oldalakra gyárt játékokat (Farmville, Cityville stb.), és virtuális farmokkal, zöldségekkel, háziállatokkal szerzi sokmilliós bevételeit. Piackutatók szerint csak a Facebook-on havonta 250 millió aktív játékossal büszkélkedhet a cég, melynek jelenlegi piaci értékét már 8-10 milliárd dollárra becsülik.

Ezzel a második legnagyobb amerikai játékgyártó az Activision Blizzard után, megelőzve az EA-t (Electronic Arts) is. Üzleti modellje sikeresnek bizonyult, amelyben játékok alapvetően ingyenesek, de valódi pénzért a játékban használható plusz árucikkeket vagy különböző játékelőnyöket lehet vásárolni. A hírek szerint a Zynga olyan bankokkal találkozott, mint a Morgan Stanley és a Citigroup, hogy előkészítse a tranzakciót - írja a Bloomberg. A vállalat fő tulajdonosai jelenleg kockázatitőke-befektető társaságok.

Új internet-lufi van kialakulóban? - kérdezik sokan a gazdasági sajtóban az utóbbi időben. A LinkedIn árfolyama a múlt héten tőzsdei bevezetésének első napján több mint kétszeresére nőtt. Bőven a a várakozások feletti árfolyamon sikerült értékesíteni a Yandex orosz keresőóriás részvényeit is, az árfolyam kedden, az első napon 55 százalékkal emelkedett.

Az igazán nagy internetes IPO-t azonban 2012-re várják, akkor tervezi ugyanis a Facebook részvényeinek tőzsdei bevezetését. Mintegy 600 millió ügyfelével és szolidan nyereséges működésével a népszerű közösségi oldal értékét ma közel 80 milliárd dollárra teszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!