BUX
41002

Már a húsvétra készülnek a piacok

Enyhén veszteségben zártak csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdék. A tengerentúlon a nyugat-európai piaczárást követően emelkedtek az indexek.

Napi.hu, 2016. március 21. hétfő, 19:50

Az amerikai monetáris politika körüli bizonytalanság defenzívában tartotta a piacokat és húsvéti ünnepek miatt rövidebb kereskedési héten már most gyengébb a forgalom. A londoni FTSE-100 0,1 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,7 százalékkal esett, míg a frankfurti DAX a pénteki zárószintjén zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal gyengült. A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,5 százalékkal erősödött, míg a madridi IBEX-35 0,5 százalékkal csökkent.

Londonban a gyógyszeripari papírok erősödése ellensúlyozta a bányaipari részvények gyengülését. Frankfurtban a Bayer AG vegyipari konszern papírja 3 százalékkal drágult, miután fölröppent a hír, hogy az amerikai Monsanto GMO-óriás meg akarja vásárolni a Bayer agrárkémiai üzletágát, amelynek értékét a svájci UBS 40 milliárd euróra teszi.

Az európai tőzsdezárást követően a tengerentúlon emelkedtek a Wall Street-i indexek: a Dow és az S&P-500 0,2, a Nasdaq 0,3 százalékkal emelkedett. Az indexeket a telekom és az egészségügyi szektor húzta, ellensúlyozva az energia- és nyersanyagipari ágazatok veszteségét.

Az Apple bemutatta új, kisebb, 4 colos iPhone-ját, iPadjét és újabb órapántjait. A bemutató alatt a részvények árfolyama enyhe mínuszban ingadozott. Elemzők nem tartották valószínűnek, hogy a bemutatónak nagy hatása lenne a vállalat árbevételi várakozásokra illetve részvényárfolyamára.