Nem tettek jót a részvénypiaci hangulatnak a legújabb törökországi zavargások, a németországi alkotmánybírósági meghallgatás keltette bizonytalanságok, valamint a világgazdaság növekedésének lassúsága miatti általános félelmek sem. A vevők tehát újra elpárologtak, és tovább folytatódott a néhány hete a világ részvénypiacain beindult korrekció; a páneurópai Stoxx Europe−600 1,2 százalékot esett, így az index már 6 százalékkal a május 22-ei csúcsa alatt zárt.

A londoni FTSE−100 és a frankfurti DAX egyaránt egy százalékot esett, de Európa szélei felé haladva némileg erősödött az eladási hullám: a párizsi CAC−40 1,4, a milánói FTSE-Mib 1,6, a madridi IBEX−35 1,7, az athéni kompozit részvénykosár pedig 4,7 százalékkal került hétfői értéke alá. A görög index gyengeségét továbbra is a DEPA földgázcég privatizációja körüli érdektelenség okozta. Nagy volt az eladói nyomás a válsághírekre érzékeny és nagyon volatilis pénzügyi szektorban − a Deutsche Bank például két százalékot esett −, valamint a ciklikus szektorokban

Különösen a fémjegyzések esése miatt szenvedő nyersanyagtermelők körében voltak nagyok a részvényárfolyam-csökkenések. Egyetlen jelentősebb európai részvény okozott nagyobb örömet befektetőinek: a német chipgyártó Infineon egy felminősítés hatására emelkedett közel 4 százalékot.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!