A hedgefund-menedzserek több, mint 50 százaléka a német államkötvény hozamok duplázódására számít egy éven belül, legalábbis ez derül ki az iparág Monacóban tartott konferencián készült felmérésből - írja a Financial Times. Gavyn Davies, a Fulcrum Asset Management alapítója előadásban rámutatott, hogy minden egyes hedge fund modellje azt mutatja, a német kötvénypiac jelenleg túlságosan is drága. Elmondása szerint a német államkötvények hozamára eddig az eurózóna válsága miatt biztonságot kereső tőke áramlása volt masszív nyomással. Ugyanakkor a Goldman Sachsnál korábban vezető közgazdász pozíciót betöltő szakértő szerint a nyomás már nem maradhat sokáig olyan erős szinten, hogy az tovább erodálja hozamokat.

A német államkötvények, a Bundok hozama idén történelmi mélypontra süllyedt az euróválság következtében, a 10 éves papír hozama június elsején mindössze 1,13 százalék volt. Kedden 33 bázisponttal ugrott meg a hozam, egészen 1,53 százalékig emelkedett, a befektetők ugyanis azt kezdték árazni, hogy ha az összes bajba került eurózóna tagállam megmentésébe belemennek a németek, akkor az pont a német állam hitelképességének romlását eredményezheti hosszabb távon.

Mindeddig viszonylag kevesen mertek a német kötvények ellen jelentős pozíciókat nyitni, a befektetők ugyanis tartanak a német kormány mögött álló jelentősebb forrásoktól, illetve ECB-től. Ugyanakkor most már elég sokan látják úgy, hogy az euró övezet válsága olyan mélységű, hogy az nem hagyhatja érintetlenül az eddig ellenállónak látszó német gazdaságot sem.

A német államkötvényeket shortoló alapkezelők között olyan neves befektetők is megtalálhatóak immár, mint az amerikai ingatlanpiac 2007-es összeomlásán hatalmasat kereső John Paulson, de Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapját a Pimco-nál irányító szakember is elég pesszimista véleménnyel van a német papírokról. Gross szerint meglehetősen kevés olyan forgatókönyvet lehet elképzelni, amelyek megvalósülása esetén a német kötvények továbbra is jól teljesítenének.

A német kötvények shortolása elég vonzó üzletnek látszik, hiszen történelmi mélyponton a hozam, ugyanakkor a német állam fiskális helyzete innen valószínűleg csak romolhat. Csak megfelelő türelem kell hozzá, hogy a pozíció termőre forduljon - mondta a lapnak egy nagyobb makro hedge fund szakértője. A megkérdezett alapkezelők szerint az egyik ok, ami az eladási hullámot kiválthatja a piacon a spanyol helyzet lehet, ami egyre romlik, s a megmentés várható költségei egyre csak nőnek.

A válság még csak éppen elkezdődött, s a politikai döntéshozók eszközei egyre csak fogynak. Az európai adósságok leépítése hosszú folyamat lesz, akár 20 évig is eltarthat - mondta Jamil Baz, a GLG Partners vezető befektetési stratégája.

Persze nem biztos, hogy a hedge fundok agytrösztjeinek lesz igaza, hiszen az iparág képviselői eddig meglehetősen rossz oldaláról fogták meg az európai adósságválságot. Sokan közülük elég rossz hozamokkal voltak kénytelenek elszámolni befektetőik felé, mert vagy rossz időben tették meg tétjeiket az euró gyengülésére, vagy a perifériás államkötvények áresésére, s sokszor a politikai döntéshozók piaci intervenciói rázták ki őket amúgy jó irányban nyitott pozícióikból. A Hedge Fund Research adatai szerint a hedge fundok május végéig átlagosan mindössze 2,5 százalékos hozamot tudtak biztosítani befektetőiknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!