Már a remény az úr az uniós tőzsdéken

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,23 százalékkal emelkedett, 1523,94 ponton, ismét több mint hétévi csúcson zárt pénteken, 11,36 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén.
MTI-Eco, 2015. február 20. péntek, 18:44
Fotó: Reuters

A befektetők pénteken is nagyrészt kivártak, a görög adósság ügyében rendezett euróövezeti pénzügyminiszteri válságtanácskozás végére várva. Zárásra javult a hangulat, miután híre jött, hogy az Európai Tanács elnöke közvetített a görög és a német kormányfő között, az eurócsoport elnöke pedig bizakodva szólt a tárgyalások első szakaszáról. Ez elég volt újabb rekorddöntésekhez.

Délelőtt még nem segített a többé-kevésbé biztató előzetes felmérés az euróövezeti szolgáltatások és a feldolgozóipar február havi teljesítménynövekedéséről. A javulás üteme az átlag szintjén hét havi csúcsra gyorsult, de a részletesebb kép továbbra is egyenetlen.

Ugyanakkor a nagyjából felénél tartó beszámolási szezon jól halad: az átlagos negyedik negyedévi profitnövekedés eddig 19,5 százalékos, három és fél éve a legnagyobb, ezt az olcsóbb energia támogatja.

A hatszáz legnagyobb piaci értékű európai cég részvényei drágák: átlagosan a várt egy részvényre jutó éves profit 15,6-szorosán forognak. Ez közelgő kiigazítást sejtetne, ha nem állna küszöbön az Európai Központi Bank mennyiségi enyhítése, amelytől további tőzsdei rekorddöntések várhatók, elemzők szerint talán még akkor is, ha Görögország sorsa rosszra fordulna.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,38 százalékos javulással 6915,20 ponton, új 16 évi rekordon zárt, 5,32 százalékkal az év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 0,44 százalékos többlettel 11 050,64 ponton, új történelmi csúcson végzett, 12,70 százalékkal magasabban, mint az év végén.

Párizsban a CAC-40 0,05 százalékkal 4830,90 pontra gyengült, 13,06 százalékkal meghaladva tavaly év végi értékét.

Varsóban a WIG 20 0,04 százalékkal 2348,94 pontra gyarapodott, a Mol 1,41 százalékkal 162,25 zlotyra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK