Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P 500-as index több, mint 8 százalékot emelkedett a novemberi 8-i elnökválasztás óta, a rallyt olyan szektorok vezették, amelyek profitálhatnak az emelkedő inflációt eredményező gazdaságpolitikai lépésekből - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az emelkedés egyik húzóereje a pénzügyi szektor volt az S&P 500-as index pénzügyi alindexe ezalatt 17 százalékkal került magasabbra.

Úgy látom, jelenleg olajat öntenek a befektetők a tűzre, hiszen valójában még semmi sem történt. Ennek ellenére mindenki úgy cselekszik, mintha a remélt intézkedések megtörténtek volna - mondta a hírügynökségnek Richard Bernstein, a róla elnevezett pénzügyi tanácsadócég vezetője.

Az új kabinet intézkedéseivel kapcsolatos várakozások a jó amerikai makraodatokkal és a Fed kamatemelésével, illetve a jegybank által jelzett kamatpályával párosulva eközben a dollárt is erősítette és feljebb nyomta az államkötvény hozamokat. Ez komoly veszélyt jelenthet az amerikai multinacionális cégek eredményességére, pont akkor, amikor az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek egy hosszú negyedévek óta profitrecesszióból készülnek kilábalni.

Az emelkedő kötvényhozamok jót tehetnek a banki profitoknak, azonban eközben emelik a vállalatok tőkeköltségét és csökkentik a részvények értékeltségében a vonzerőt a kötvényekhez képest.

Az általános vélekedés az, hogy a vállalati eredmények javulni tudnak, a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ellenálljanak az emelkedő kamatok kedvezőtlen hatásainak. Ezért nem láttunk még eddig negatív részvénypiaci reakciót - mondta Paul Nolte, a Kingsview Asste Management portfólió menedzsere. Azonban az erős dollár és a magasabb kamatok hatása előbb-utóbb lecsapódik majd a nyereségek szintjén is, a kérdés csak az, mikor - tette hozzá.

A dollár árfolyama szerdán a Fed kamatemelést követően 14 éves csúcsra emelkedett az euróval szemben. Eközben a részvények is kezdenek drágának tűnni, hiszen jelenlegi átlagos P/E hányadosuk 20,8, szemben a 16,6-es hosszútávú átlaggal. Eközben már a kötvényekhez képest sem tűnnek olcsónak a részvények, az S&P 500-as index osztalékhozama mindössze 2,06, szemben a 10 éves amerikai államkötvény 2,6 százalékával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!