A problémát az okozza, hogy míg a szenátusban többségben lévő republikánusok mindössze ezermilliárd dolláros emelésbe mennének bele, addig Obama elnök 2,4 ezer milliárdos emelést szeretne. Ha nem kapja meg, akkor megvétózhatja a szenátus által elfogadott költségvetési tervet. Amennyiben nem sikerül megegyezniük augusztus 2-ig, annak az lehet a következménye, hogy az Amerikai Szövetségi Kormány több esedékes kifizetését nem tudja majd teljesíteni, ez pedig súlyos károkat okozhat az amerikai gazdaságnak.

Szakértők szerint az utolsó pillanatban sikerül majd megegyeznie a két pártnak, azonban a hitelminősítők még így is ronthatnak az amerikai hitelállomány legjobb, "AAA"-s osztályzati besorolásán.

Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Befektetési igazgatója szerint: "az igazi probléma abban áll, hogy az amerikai adósságpálya a 98 százalékos GDP arányos adósságállomány, és a 10 százalékos GDP arányos idei államháztartási deficit mellett kizárólag azért fenntartható, mert a dollár az első számú nemzetközi tartalék-deviza. Ez a szerep az USA gazdasági és katonai erejének, azaz a szuperhatalmi státusának egyenes következménye. Ebbe a helyzetbe többek között azért kerülhetett az Egyesült Államok, mert a politikai elit képes volt időről-időre egyezségre jutni fontos gazdaságpolitikai kérdésekben. Bill Clinton két ciklusának legprogresszívebb időszaka pont az a szakasz volt, amikor a szenátusban a konzervatívok kerültek többségbe és csak folyamatos kompromisszumok árán lehetett előre haladni.

Az USA külföldi hitelezői és a hitelminősítők is elsősorban azért aggódnak, hogy sikerül-e egyezségre jutni az államadósságot fenntartható pályára terelő intézkedés-csomagról. Obama elnök ezt megszorító intézkedésekkel és adóemeléssel képzeli el, míg a konzervatív oldal kizárólag kiadás-csökkentésben gondolkodik. A nézeteltérés azért tűnik feloldhatatlannak, mert a konzervatívok rövid távon politikai nyereségre számítanak abból, hogy sarokba szoríthatják az elnököt, miközben a hosszú távú gazdasági optimummal látszólag nem nagyon foglalkoznak. A helyzet tovább fokozódhat, már csak azért is, mert korántsem biztos, hogy augusztus 2-a a fizetőképesség végső határa, lehet, hogy akár augusztus 10-ig van lehetőség alkudozni. Ezt a konzervatívok ki is használhatják, ha úgy látják, hogy a keménykedésnek pozitív politikai hozadéka van."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!