Szomorú rekordot ért el az Athéni Tőzsde: ötven évvel ezelőtti indulása óta először fordul elő, hogy az összes, 265 ott jegyzett társaság részvénye mínuszban van, az Athex vezető index pedig 15 éves mélypont környékén mozog - írja a Handelsblatt. Az utóbbi három évben a Bloomberg adatai szerint nagyjából harmadolódott az értéke, a 2007 októberi 5300 pont körüli csúcsáról pedig mintegy 1205 pontig esett, ami 77 százalékos zuhanás, vagyis ma kevesebb, mint negyedét éri az akkorinak.

Vannak olyan napok a tőzsdén, amikor reménység ébred, például nemrég, amikor új mentőcsomagról érkeztek a hírek. Ilyenkor órák alatt 5-6 százalékot képes emelkedni az index, de általában már a következő napon újra összeesik - folytatja a Handelsblatt. A 2007 vége óta tartó lejtmenetben csak egy 2009 márciusa és októbere közötti rövid emelkedő szakasz volt. Csak a múlt héten 6,1 százalékot esett az index, ma fél kettőkor pedig mínusz három százalék körül járt.

A tőzsde helyzete ugyanolyan deprimáló, mint a görög gazdaságé: a tavalyi 4,5 és az idei várható 3,8 százalékos gazdasági visszaesés után 2012-re is csak mininövekedésre, 0,6 százalékra mernek számítani a szakemberek. Az Európai Unió pénzügyi mentőcsomagját ebben a hónapban szándékoznak tető alá hozni, és a hónap végéig készül szanálócsomaggal a görög parlament is, amely többek között 2015-ig 50 milliárd eurós privatizációs tervet tartalmaz.

Athéni elemzők szerint a privatizáció állíthatja hosszú távon növekedési pályára a gazdaságot, és adhat ezzel ösztönzést a tőzsdének is. Ebben a bankok konszolidációja és magánosítása nagy szerepet kap, a negyedik negyedévben adnák el a helyi Postbank 34 százalékát és a National Bank of Greece kereskedelmi bank, valamint az Alpha Bank kisebb részvénycsomagjait. Jövőre pedig az ATE Bank 26 százaléka következne.

Egy görög tőzsdei kereskedő, Andreas Kontogouris szerint a privatizálás remélhetőleg fúziós tárgyalásokra készteti az athéni bankokat, és egy nagyobb fúzió nyomán olyan tőkeerős pénzintézet jöhetne létre, amelynek jobb hozzáférése lesz az nemzetközi pénzpiacokhoz. A konszolidáció gátja azonban a görög bankok hatalmas, 45 milliárd euróra becsült belföldi államkötvény-állománya, ami saját tőkéjük 1,6-szorosa. Ha azonban megszületik a következő mentőcsomag, és a kormányfő is keresztülviszi privatizációs programját a görög parlamenten, akkor Andreas Kontogouris 15-20 százalékos növekedési potenciált lát az Athéni Tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!