Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Március eleje óta 23 milliárdról 41 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsdén a részvényekre vonatkozó nyitott határidős kötésállomány értéke. Az elmúlt fél évben mért növekedés azonban nem a megnyitott kontraktusok száma bővülésének, hanem szinte kizárólag az OTP-részvények árfolyam-emelkedésének köszönhető, a kontraktusszám apadt a rallyban.

A nyitott kötésállomány legnagyobb része spekulánsok határidőn finanszírozott részvénypozícióit takarja, legyenek azok esésre vagy emelkedésre játszók. A korábbi időszakban a spekulánsok valamennyi blue chipre viszonylag nagy pozíciókat építettek ki, azonban mostanában mintha kizárólag az OTP-vel játszanának a befektetők.

A piac mélypontján még 15 ezer Mol-, 3500 körüli Magyar Telekom-kontraktus volt nyitva, ezek a számok mára 6723, illetve 624 darabra olvadtak. Az OTP-nél a csökkenés csak 20 százalék körüli volt, a 36,5 ezres állomány olvadt le mostanra 29,7 ezer darabra.


A számok arra utalnak, hogy az árfolyam-emelkedést nem kísérte hatalmas optimizmus a befektetők részéről, azaz a magyar spekulánsréteg nem nyitott nyakra-főre határidőn finanszírozott, tőkeáttételes pozíciókat a Budapesti Értéktőzsde részvényeire, mint tették azt két évvel ezelőtt. Ez brókerek elmondása szerint két tényezőnek is köszönhető.

Egyrészt a tavaly ősszel befektetőként megjelenő új ügyfelek nem nagyon használják a részvénypozíciók finanszírozásának ezt a formáját, másrészt a brókercégek is visszafogták ilyen jellegű finanszírozási tevékenységüket. Így ha ismét áresés jön a BÉT-en, várhatóan nem kísérik majd tömeges likvidálások azt a határidős pozíciókban, mint tavaly ősszel.

A kisebb papíroknál azért fennmaradt az eddigiekben is tapasztalt tendencia. Az econet, a Synergon, a Pannergy és a Rába áll a dobogó első négy helyén abból a szempontból, hogy ezen cégeknél a legmagasabb a határidőn nyitott kötésállomány aránya a teljes kibocsátott részvényszámhoz képest. Az econetnél - ahol az egyik nagy tulajdonos finanszírozza így a pozícióját - az alaptőke immár 20 százalékára rúg ez a mutató, a Synergonnál 6,5, a Pannergynél pedig 5,4 százalék az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!