Az alapkezelői pozicionáltságot vizsgáló felmérés adatai szélsőséges vételi pozicionáltságot mutat a szereplők körében, a tőkepiaci tanácsadók által javasolt pozicionáltság pedig kifejezetten részvénypiaci tetőkre jellemző értékeket vett fel.

Az önmagában természetesen nem baj, ha a befektetők optimisták és a jövőben magasabb részvényárfolyamokat várnak. Hiszen ez szükséges ahhoz, hogy vásároljanak és ezzel felfelé hajtsák a részvények árfolyamát. A problémát az jelenti az ellentét analízis szerint, ha gyakorlatilag elfogynak a pesszimista szereplők, ekkor ugyanis már elvileg minden optimista szereplő megtette tétjeit, tehát bevásárolt. Így elfogynak a vevők, s a vételi oldal erőtlensége előbb-utóbb áresést hozhat a piacon.

A tőkepiaci hírlevélírók hangulatát monitorozó felmérés szerint tovább emelkedett a részvényvásárlást javasló tanácsadók aránya az Egyesült Államokban. A héten már 55,2 százalékuk javasolt részvényvásárlást és 15,6 százalékuk eladást. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 3,53-ra emelkedett. Az elmúlt 10 évben nagyon ritkán alakult ki ilyen hangulat az amerikai tőzsdén, ezeket jó esetben is egy 10 százalék körüli korrekció követte, de ilyen hangulatot mértek néhány héttel a 2010-es villámkrachot és az amerikai államadósság leminősítését megelőző időszakban is.

Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM felmérése szerint változatlanul 85 százalék felett van a tagok portfólióinak nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában. Ez önmagában még nem probléma, ilyen magas értékek kialakulását követően volt rá példa, hogy még felfelé mozogtak a vezető részvényindexek.

Az alábbi ábrán karikával  az olyan időszakokat jelöltük az S&P 500-as index grafikonján, amikor a tőkepiaci hírlevélírók hangulatát vizsgáló felmérésben a bull/bear arány 3 fölé emelkedett. Négyzettel az NAAIM felmérés (amely sajnos csak hetente egyszer ad pillanatfelvételt) 85 százalék feletti vételi pozicionáltságot mutató időszakait jelöltük.

S&P 500-as index és hangulati csúcspontok
Kép: Alfatrader

Látszik, hogy a két érték együttállása általában lokális piaci tetők közelében szokott megvalósulni. Ez nem azt jelenti, hogy most is ezzel állunk szemben, viszont azt igen, hogy amikor egy többé kevésbé vaskos korrekció előtt áll a részvénypiac, akkor a hangulat pont olyan szokott lenni, mint most.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!