Hogy egyszerű kis szellő, vagy egy elsöprő vihet előszele az, ami az amerikai vállalati kötvénypiacon történik, egyelőre nehéz eldönteni. Mindenesetre komoly problémákat jelez az, hogy múlt pénteken újabb bóvlikötvényekbe fektető nyílt végű amerikai befektetési alap függesztette fel kifizetéseit. A Third Avenue Management csütörtöki döntését követően a főleg problémás hitelekbe fektető State Lion hedge fund jelentette be, hogy vezető, 400 millió dollárt kezelő alapjának kifizetéseit felfüggeszti, miután az egyik befektető jelentős összeget kívánt abból kivonni.

A felfüggesztések egyre inkább felhívják a figyelmet az amerikai bóvlikötvény-piacon bekövetkezett összeomlásra, amely már hónapok óta tart. Carl Icahn, neves tőzsdei befektető egy múlt heti konferencián egy hordó dinamithoz hasonlította az amerikai vállalati kötvénypiacot, amely bármikor felrobbanhat.

Nagyobb bajt jelezhet

A magasabb hozamú, s ezért kockázatosabb vállalati kötvények piaca az Egyesült Államokban jó lakmuszpapírként szokott szolgálni a piac mélyén zajló folyamatokra. Az elmúlt években köszönhetően a Fed hosszasan elhúzódó nulla kamat politikájának hatalmas összegek áramlottak erre a piacra, a Goldman Sachs becslései szerint az ezen a piacon befektető nyílt végű befektetési alapokba csak 2009 és 2012 között mintegy 100 milliárd dollárnyi tőke érkezett.

A magasabb hozamú vállalati kötvények sokak szerint azért jelzik jól a gazdasági folyamatokat, mert egyrészt a hitelezési feltételek szigorodása, hozamemelkedés esetén ezek hozama gyorsabban emelkedik, mint a jobb minőségű papíroké, másrészt a hozamemelkedés akkor is beindulhat ezen a piacon, ha a gazdasági élet szereplői a vállalati csődök számának emelkedésére számítanak, s emiatt a korábbiaknál kockázatosabbnak kezdik el megítélni az ezen kötvényeket kibocsátó cégeket. A csődök számának növekedése sokak szerint eközben jól előrejelezheti, hogy recesszió van-e készülőben a gazdaságban.

A bóvlikötvénypiac valamikor 2014 közepe táján tetőzött, s onnan kezdve kisebb-nagyobb megingásokkal áresést és hozamemelkedést lehetett tapasztalni ezeknél a papíroknál. Ennek két oka volt, egyrészt a piac egyre jobban kezdett felkészülni a Fed közelgő kamatemelésére, másrészt volt egy olyan szektor az amerikai gazdaságon belül, amelyért egyre inkább elkezdtek aggódni a befektetők. Ez pedig az energetikai szektor, mivel 2014 óta az olaj világpiaci árfolyama összeomlott, most 40 dollár alatt van a 2014 júliusában még 100 dollár felett járó WTI olaj hordónkénti árfolyama.

Az OPEC is besegített

Az olajár esése és az energetikai szektor feltételezett problémái persze nem tekinthetők véletlennek. Az OPEC részéről ugyanis kifejezett cél volt, hogy a világ kőolajtermelésében maguknak egyre nagyobb részt követelő palaolaj kitermelőket kiszorítsák a piacról. Ennek volt köszönhető, hogy az olajtermelő országok a csökkenő olajárak ellenére sem döntöttek már jó ideje kitermelési kvótáik csökkentéséről.

A Goldman becslései szerint - írja a CNBC - az amerikai bóvlikötvények mintegy 20 százalékának kibocsátói köthetőek az olaj- és más nyersanyagiparban érdekelt cégekhez. Ahogy az olaj és a többi nyersanyag árfolyama folyamatosan esett az elmúlt időszakban, a befektetők bizalma kezdett megrendülni az ilyen kötvényekbe fektető alapokban, s egyre nagyobb ütemben kezdték el kivonni tőkéjüket.

A Morningstar, a befektetési alapok teljesítményét vizsgáló cég adatai szerint a 30 legnagyobb, bóvlikötvényeket vásárló nyílt végű befektetési alap idén veszteséget termelt a befektetőknek, s ezzel az a probléma, hogy a befektetők általában - bár nem kéne - az alapok múltbéli hozamát szemlélik, így gyakran a veszteséges alapokat szeretik eladni, s oda teszik a pénzüket, ahol a múltbéli hozamok jobban alakultak.

A hozamemelkedés eközben a Wall Street Journalnak nyilatkozó egyik elemző szerint azért is érdekes, mert eközben még nem volt tapasztalható a vállalati csődök számának növekedése, tehát itt egyelőre csak a befektetői félelmek mozgatják az árakat.

A magas hozamú vállalati kötvények piacának problémáit csak felerősítheti, hogy azok kevésbé likvidek, így egy-egy nagyobb eladásra váró tétel jelentősen lefelé mozdíthatja az árakat, s mivel nagy összegeket befektető szereplők részéről a kereslet hatalmas volt ezek iránt a papírok iránt, most az eladásra váró tételek is hatalmasak lehetnek, s ez erősítheti az áresést.

Lesz-e fertőzés?

A kérdés, amelyet a befektetők latolgatnak jelenleg az, hogy a vállalati kötvénypiac zavarai megfertőzhetik-e a gazdaság egészét, mint ahogy az 2007-2008-ban történt az alacsony minőségű jelzáloghitelek piacának összeomlásakor.

Az egyik legnagyobb, ilyen kötvényekbe fektető alapot kezelő Blackrock szakértői mindenesetre igyekeznek megnyugtatni a szereplőket. Szakértőjük, Peter Fisher a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, szerinte kicsi az esélye annak, hogy a subprime hitelek 2007-es összedőléséhez hasonlóan a bóvlikötvénypiac zuhanása átterjedjen az amerikai gazdaság egészére, s recessziót okozzon. Nagyon rossz lehet ez sok vállalat pénzügyi igazgatójának, de nem jelent ehhez hasonló rendszerszintű kockázatot - mondta.

Általában, amikor ilyen típusú emelkedést lehet tapasztalni a beárazott csődkockázatban, az arra utal, hogy a recesszió ott leselkedik a sarokban. Azonban most ez csak egy olyan történetet mesél el, amit már mindenki ismer, hogy az olajipar van recesszióban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!