Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feltörekvő piaci eszközök shortolása jelenleg a legnépszerűbb kereskedési ötlet a profik körében, ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A 209, összesen 512 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésével készített elemzés szerint a válaszadók 23 százaléka említette ezt a legnépszerűbb ötletnek a szeptemberi 20 százalék után.

Változatlanul a kínai gazdaság lassulását látják a piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek a szakértők, azonban kisebb arányban, mint egy hónappal ezelőtt. Akkor nettó 54 százalékuk nevezte ezt meg a legnagyobb kockázatnak, ez az arány most 39 százalékra csökkent. Eközben nőtt azok aránya, akik egy általános feltörekvő piaci adósságválságtól tartanak, első számú veszélynek ezt most a megkérdezettek 25 százaléka tartotta a szeptemberi 20 százalék körüli érték után.

Masszív ösztönzés jön Európában

A Fed szeptemberi kamatemelésének elmaradását követően egyre kevésbé hisz a piac abban, hogy már idén beindulna a monetáris szigorítás az Egyesült Államokban. Már csak nettó 47 százalékuk hisz az idei kamatemelésben (ez még mindig többséget jelent), ez 11 százalékpontos csökkenést jelent egy hónap alatt.

Azonban van más érdekessége is a felmérésnek: Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető stratégája szerint a befektetőknek az amerikai kamatemelés időpontján történő filozofálgatás helyett inkább arra kellene felkészülniük, hogy egyre valószínűbb, Japánban és Európában a monetáris lazítást követően jövőre masszív fiskális ösztönzőprogramokat fognak elindítani - derül ki a bank közleményéből.

A többség egyébként további monetáris lazítást tartana szükségesnek, nettó 19 százalék szerint a jelenleg alkalmazott túlságosan is restriktívnek tekinthető a jelenlegi helyzetben.

Romlottak az eurózóna kilátásai

A befektetők úgy gondolják, hogy a vállalati profitmarzsok szűkülni fognak a következő 12 hónap során, nettó 26 százalék volt ezen a véleményen.

Sokat romlottak az eurózóna gazdasági kilátásai is egy hónap leforgása alatt. Szeptemberben nettó 62 százalék volt azon a véleményen, hogy az európai gazdaság erősödni fog a következő egy év során, ez az arány most 25 százalékosra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!