A Napi Gazdaság cikke.

Romló kilátások a globális GDP-re vonatkozóan, drasztikusan romló vállalati eredményesség, fenyegető valutaválságok, a tőzsdék a mélyben, a csődkockázatok az egekben. Ki az, aki vásárol, és miért? A jelenséget az angol tőzsdei szakirodalom "bottom fishingnek", fenekezésnek vagy fenékhorgászatnak hívja. A piaci szereplők egy jelentős része ugyanis próbálja eltalálni a részvény-, kötvény- vagy egyéb piac mélypontját és abból profitálni, hogy ha eljön a fordulat, akkor nagyot nyerjen.

Jól illusztrálja azt, hogy mekkora hozamot lehet elérni ezzel a módszerrel, ha megnézzük a legutóbbi besszt az amerikai tőzsdéken. Az S&P-500-as index 2002 szeptemberének végén érte el alját a dotkom-lufi kipukkadását követően és a 2001. szeptember 11. okozta recesszióban. Az index ezután egy év alatt 28,6 százalékot emelkedett, annak ellenére, hogy az iraki háború megindítása előtt közvetlenül, 2003 tavaszán még egyszer majdnem újra elérte ezt a mélységet. A következő évben, amikor már mindenki konstatálta, hogy véget ért a besszpiac, már csak 9,9, majd az azt követőben 9,4 százalékot erősödött az index.

Ennek oka szakértők szerint, hogy az árfolyamokat leginkább a jövővel kapcsolatos várakozások mozgatják. Amint egy lefelé tartó, pesszimista várakozásokkal teli környezet stagnálásba vagy esetleg optimista, növekedést váró gazdasági környezetbe vált át, a várakozások is gyorsan megváltoznak, és ezt az árfolyamok is tükrözik. Jól illusztrálja a hangulat változását és az árfolyamokba való beépülését a régiós bankok jelenlegi helyzete is, hiszen egy-két éve még mindenki a pénzintézetek nyereségességére figyelt a piacon, mára a tőkehelyzetükön van a hangsúly, a részvényárfolyamok közben mindenütt töredékükre zuhantak.

Persze a magyar piac a legutóbbi bessz-hossz váltáskor nem egy az egyben követte az amerikait, de azért az volt az irányadó. A hatalmas hosszban 2003 szeptemberéig 33,4, a következő év szeptemberéig 40,3, majd ezután 87,5 százalékot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. Ahogy a felfelé menetelben, úgy a zuhanásban is túlteljesítettük a fejlett országok piacait.

A piac mára megbarátkozott a recesszió tényével, a kötvénypiac egyes szakértők szerint már a depressziót árazza. Ugyanakkor mivel a tőzsde a jövőbe tekint, ezért már az is vásárlásra ösztönöz egyes befektetőket, ha csak a leghalványabb jelét látják a talpra állás 4-5 hónap múlva esetleg bekövetkező megindulásának. Nagyon kockázatos játék, azonban a fenti számpélda mutatja, hogy a megfelelő hozam honorálja a sikert. A magyar tőzsde viszont a példák alapján késve reagál a folyamatokra, és a trend lustább, elnyúlóbb. Ha hasonló lesz a forgatókönyv mint legutóbb, akkor az amerikai gazdaság és tőzsdék pozitív fordulatát követően bőven lesz még idő megtenni a téteket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!