Már készülnek az újabb rallyra

A Credit Suisse csütörtökön kiadott jelentésében újabb, a korábbinál magasabb célárat állapított meg a vörösréz árupiaci jegyzésére.
NAPI, 2009. augusztus 13. csütörtök, 17:14
Fotó:

A Credit Suisse szakértői mind rövid, mind hosszú távon növelte a réz célárát; a 2010-12-es időszakra vonatkozóan 2,90 dolláros fontonkénti árfolyamra, 2011-re 3,3 dolláros fontonkénti árfolyamra számítanak a bankháznál. Hosszabb távon 2 dolláros jegyzésre számít a svájci bank, szemben a korábbi 1,5 dolláros előrejelzésével.

A CS érvelése szerint az év második felében már javuló globális kilátások, amelyek különösen a kínai felvevőpiac tekintetében látszanak optimistának igazolják a korábbinál magasabb célárat. A szakértők szerint a réz iránti kereslet kiegyensúlyozott maradhat a következő időkben, épp ezért az árfolyam egy szűk sávban ingadozhat - írta a MarketWatch.

Az árupiaci hangulatmérőnek számító réz árfolyama a Bloomberg adatai szerint tízhavi csúcsra szökött fel csütörtökön, elérve a fontonkénti 2,895 dollárt szeptemberi szállítási határidővel. A CS jelenleginél magasabb árfolyam-előrejelzése alapján feltételezhető, hogy a nagybanknál már egy újabb nyersanyagpiaci rallyra készülnek.

Ezt a feltételezést támasztja alá az ING szakértőinek nyilatkozata is, miszerint bár az elmúlt időszakban a nyersanyagárak némiképp elrugaszkodtak a fundamentumoktól, épp ezért rövid távon egyre valószínűbbnek látszik némi korrekció, a szakértők abban bíznak, hogy a tőzsdék már túljutottak a mélypontokon.

A Bloomberg adatai szerint az elmúlt hónap során 14 százalékkal emelkedő réz-tartalékok a csütörtökön 0,2 százalékkal 291 ezer tonnára csökkentek.

A Credit Suisse az alumínium célárán is emelt, a korábbi fontonként 70 centről 78 centre, arra hivatkozva, hogy ez az árfolyam jobban tükrözi a jelenlegi piaci helyzetet. Az alumínium szeptemberi határidős jegyzése 3,3 százalékkal emelkedett csütörtökön a londoni árutőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK