Mérséklődött az egy hónappal ezelőtti kirobbanó optimizmus a profi szakemberek körében a világgazdaság várható teljesítményével kapcsolatban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch októberi alapkezelői felméréséből. A megkérdezett, összesen 643 milliárd dollár befektetéséért felelős 183 szakértőnek most már csak nettó 54 százaléka bízik abban, hogy a világgazdaság növekedni fog az előttünk álló 12 hónap során, míg egy hónapja még nettó 69 százalék volt ez az arány. Nettó 61-ről 71 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a növekedés a következő egy évben elmaradhat a hosszútávú átlagtól. A piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek a szakértők a várható amerikai költségvetési megszorításokat vélték, azonban meg kell jegyezni, a felmérés az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló megegyezés megszületését megelőzően készült. A megkérdezettek összesen 24 százaléka tartott ettől.

Óvatosabb megközelítés

Ahogy a gazdasági növekedéssel kapcsolatos derűlátás alábbhagyott, csökkenni kezdett a vállalati profitok bővülésére vonatkozó optimizmus is. Nettó 41-ről 28 százalékra csökkent a globális vállalati profitok növekedését várók aránya, míg 11-ről 18 százalékra emelkedett azoké, akik szerint a céges profitmarzsok szűkülni fognak egyéves távlatban.

A halványuló derűlátással párhuzamosan a befektetők visszavettek a részvények súlyából is a portfóliókban. A szeptemberi nettó 60 százalék után októberben már csak 49 százalékuk súlyozta felül a részvényeket, s a felmérés által vizsgált 11 szektorból 8 szektorban csökkentették kitettségüket. Az előző havi 9 százalékról nullára csökkent az amerikai részvényeket felülsúlyozó portfólió menedzserek aránya. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben súlyozzák alul a kötvényeket és megindult a készpénzállomány emelkedése is a kezelt portfóliókban.

Sok a pénz, Európa nyerhet vele

A jelek szerint a Washington okozta bizonytalanság arra ösztökélte az alapkezelőket, hogy visszavéve agresszív pozícionáltságukból visszatérjenek a benchmarkok diktálta súlyok közelébe, azonban az eszközárak alakulását  továbbra is a magas készpénzállományok határozhatják meg - vélik a Bofa Merrill Lynch szakértői. Az európai részvénypiacokon tapasztalható erős tőkebeáramlás óvatosságra inthet, azonban a régió erős makrogazdasági momentuma arra enged következtetni, hogy a piaci szereplők a következő időszakban minden korrekciót igyekeznek majd a vételekre felhasználni - mondta John Bilton, a befektetési bank európai befektetési stratégája.

Európának a jelek szerint sikerült megúsznia a globális hangulat enyhe romlását. Nettó 36 százalékról 46 százalékra nőtt az európai részvényeket felülsúlyozók aránya a felmérésben szeptember óta, ez a legmagasabb érték az elmúlt hat évben. A szakértők rendkívül jónak ítélik meg az európai vállalatok profitkilátásait, jelenleg nettó 10 százalékuk szerint ez a régió az, amely a legjobb kilátásokkal rendelkezik. Az európai cégekbe szabályosan beleszerettek a portfólió menedzserek, immár nettó 6 százalékuk szerint azok a következő 12 hónap során kétszámjegyű profitnövekedést lesznek képesek felmutatni, augusztusban még nettó 55 százalékuk ezt elképzelhetetlennek tartotta.

Nem csak Európa, de a feltörekvő piacok megítélése is sokat javult. Nettó 18-ról 10 százalékra csökkent a feltörekvő piaci cégek részvényeit alulsúlyozók aránya, a régiót magát nettó 26 százalék súlyozza felül. Az alapkezelők nettó 38 százaléka szerint a feltörekvő piaci részvények jelenleg a leginkább alulárazottak, eközben nettó 63 százalékuk szerint az amerikai papírok a leginkább túlárazottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!