A befektetők októberben eddig 9 milliárd dollár értékben vontak ki tőkét az afrikai, latin-amerikai, kelet-európai és ázsiai részvénypiacokról a washingtoni székhelyű Institute of International Finance (IIF) adatai alapján - írja a Financial Times. A feltörekvő piacok iránti bizalmatlanságot nem csak a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak és a Fed kvantitatív lazítási programjának vége, de a globális gazdaság növekedésére vonatkozó egyre pesszimistább várakozások is növelték az elmúlt időszakban. Ennek hatására az FTSE feltörekvő piaci indexe szeptember eleje óta több, mint 10 százalékkal esett - emlékeztet a lap.

Jó oka volt annak, hogy megállt a feltörekvő piacok irányába a korábban tapasztalt tőkebeáramlás - mondta Charles Collyns, az IIF vezető közgazdásza a lapnak. Bár az elmúlt napokban némi stabilizálódás látszik, azonban arra számítunk, hogy tovább terjed a befektetők körében a kockázatkerülő magatartás, s egyre többen koncentrálnak majd a Fed közelgő kamatemelésére - tette hozzá.

A tőkekiáramlás különösen érezhető volt az európai feltörekvő piacok esetében. Itt a legnagyobb csapást az orosz-ukrán konfliktus jelentette, s az, hogy a szankciók hatására az orosz cégek jelentős részének a Moody's szerint hitelproblémái adódhatnak már a közeljövőben. Az IIF adatai szerint azonban a tőkekiáramlás nem csak ezt a régiót érintette, hanem a teljes feltörekvő piaci univerzumra jellemző volt, Latin-Amerikában és Ázsiában egyaránt.

Amikor a piacok nyugodtabbak, akkor a befektetők jobban differenciálnak a különböző országok között - vélte Paul McNamara, a GAM alapkezelője. Azonban most azonos reakciókat lehet tapasztalni az egész szektorban. Persze, vannak lokális problémák Oroszországban, Venezuelában és Argentínában, azonban a történések igazi gyökerét a fejlett gazdaságokban zajló események jelentik - folytatta.

A feltörekvő piaci cégeknek hatalmas mennyiségű tőkét juttattak a befektetők az elmúlt években, ezt lehetővé tette a pénzügyi válság után a világ vezető jegybankjai által nulla közelébe vágott kamatszint, s a pénzügyi rendszerbe pumpált hatalmas mennyiségű likviditás. Azonban pont emiatt, ezek a cégek rendkívül érzékennyé váltak a külföldi befektetők hangulatváltozásaira. Erre jó példa volt a tavalyi év, amikor hatalmas esés bontakozott ki a feltörekvő piacokon a Fed bejelentését követően, amely szerint hamarosan véget vet kvantitatív lazítási programjának. Az esést jórészt az generálta, hogy a hírre a befektetők jelentős összegeket vontak ki a feltörekvő piacról. Az eseményekre több helyi jegybanknak is jelentős mértékű kamatemelésekkel kellet reagálnia, hogy meg tudja gátolni devizája leértékelődését, s meg tudja állítani az adott országból való tőkekiáramlást - emlékeztet a lap.

Ugyanakkor van olyan szakértő, aki optimista a feltörekvő piacok kilátásaival kapcsolatban. David Aserkff, a JPMorgan feltörekvő piaci stratégája szerint a piacok szem elől tévesztik azt a tényt, hogy a nyersanyagárak most tapasztalt zuhanása milyen jótékony hatással lehet a feltörekvő országokra (kivéve persze a nyersanyag exportőröket). Úgy véli, hosszabb távon a feltörekvő piacok még mindig kedvezőbb növekedési kilátásokkal rendelkeznek, mint a fejlett országok, még akkor is, ha az elmúlt években gazdaságaik és cégeik nyereségnövekedése kiábrándító volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!