Csökkent a pesszimisták és nőtt az optimisták aránya az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII legfrissebb felmérése szerint a helyi befektetők körében. A többezer megkérdezett szavazatai alapján készülő kutatás adatai szerint a héten 40,8 százalékra csökkent a következő 6 hónapban részvénypiaci áresést várók aránya az előző heti 50,88 százalékról.

Ezzel párhuzamosan nőtt az optimisták tábora is, 37,1 százalékra az előző heti 29,8 százalékról.


Az emelkedést és csökkenést tippelők táborának arányát reprezentáló hányados 0,9-re emelkedet az egy héttel korábbi, rendkívül alacsonynak tekinthető 0,59-es értékről ez azonban még mindig nem magas arány, s a pesszimisták átlagnál nagyobb mennyiségét mutatja a befektetők körében.

A múlt heti értékhez közeli szélsőséget utoljára február elején ért el a mutató. Az index négyhetes mozgóátlaga eközben 0,93-ra csökkent, ami közelít a szélsőségesen pesszimista értékekhez, ilyen alacsonyan utoljára szeptemberben, előtte pedig júliusban járt az átlag. A mutató rendszerint kontraindikátorként használják piaci elemzők, mondván a piac rendszerint nem arra mozdul el, amerre a legtöbben várják.

 


QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!