Már nincs ráhatása Magyarországnak a forintra - 340-ig is gyengülhet

A látványos gyengülést követően hasonlóan látványos erősödést várnak közgazdászok a forintárfolyamban. Az Európai Központi Bank (ECB) jó eséllyel kisegíti a hazai jegybankot, így nemsokára akár már 320 forint is lehet egy euró anélkül, hogy a monetáris tanácsnak bármit tennie kéne. Ameddig viszont nincs tisztánlátás a jegybanki tervekben, jöhet még csapkodás, és elképzelhetők az újabb negatív rekordok is.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 12. csütörtök, 07:08
Fotó: Napi.hu

Nincs egyetértés a közgazdászok között arról, hogy mi várhat a forintra. A lapunk által megkérdezett elemezők véleménye alapján bő egy évre vetítve láthatunk akár 315-ös, vagy 340-es euróárfolyamot is, ráadásul úgy, hogy ebbe Magyarországnak gyakorlatilag semmi beleszólása nincs.

Sok múlik az Európai Központi Bankon (ECB), majd rá egy hétre az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) döntésén, a nemzetközi nagypolitikában pedig változatlanul nem rendeződtek megnyugtatóan a feszültségek. Eközben a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) esze ágában sincs szigorítania a feltételeken, ha nem muszáj. Márpedig a legújabb inflációs adatok egyáltalán nem indokolnak szigorító intézkedéseket, amelyek a forintárfolyamra is kihatnának.

Általános hangulat áldozata a forint

"A legutóbbi rekordok az euro-forint árfolyamban úgy alakultak ki, hogy az összes fejlődő piaci fizetőeszköz gyengült, általános a jelenség" - mondta kérdésünkre Virovácz Péter, az ING elemzője. Virovácz jelenleg 333 és 335 között várja a forint rövid távú stabilizálódását. Elképzelhető, hogy az ECB csalódást okoz, utána pedig még a Fed döntését is megvárja a piac, így addig megmaradhat a hullámvasútozás az árfolyamban.

Ehhez hozzájön a Brexit és a kereskedelmi háború, amelyek bármilyen fejleménnyel azonnali csapkodáshoz vezetnek a kereskedésben. Virovácz kiemelte, hogy mostanra az euró-forint árfolyamban megszűntek a határok, így könnyen elképzelhető, hogy újabb történelmi csúcsok, akár 340-es kurzus is lesz. Az ING közgazdásza szerint az optimista forgatókönyvben visszaerősödhet 325-ig a magyar pénz, ehhez azonban kell a nemzetközi politikai folyamatok támogatása.

Megoldják kívülről

Sokkal pozitívabban ítéli meg a helyzetet Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint már a napokban éles fordulat lehet a forint kereskedésében. A Raiffeisen szerint az ECB meglépi azokat az intézkedéseket, amelyeket a piac vár, és ad egy olyan iránymutatást is mellé, ami akár 2020 végéig stabilitást adhat. Ez kamatcsökkentést jelent, tartósan laza feltételeket, csakúgy mint újabb eszközvásárlásokat, amelyekkel az eurozóna gazdaságát lehet élénkíteni.

"Az ECB azzal, hogy lazít eléri azt, hogy a MNB anélkül tud szeptemberben szigorítani, hogy bármit csinálna" - mondta lapunknak Török. Azzal számol, hogy 2020 végéig, ameddig az ECB is fenntartja a laza politikát, az euró-forint árfolyam is maradhat az ECB lépésére kialakuló 320-325, esetleg szélesebb, 330-ig terjedő sávban.

Hajlamos a forint a túlreagálásra

Ugyancsak korrekcióra számít Tatha Ghose, a Commerzbank régiónkkal foglalkozó közgazdásza. A forintnál megszokott, hogy az árfolyam "túlreagálja" a komolyabb elmozdulásokat a nemzetközi kereskedelemben, a mostani rekordoknál is erről van szó, így szerinte nem kell neki túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

Év végére 325, sőt, 2020 végére már 315-ös euróárfolyamot vár a Commerzbank szakértője. Ghose szerint sem lépne az MNB, ha ismét megnőne az infláció, és ezt abból a szempontból jól is teszi, hogy a Commerzbank várakozása alapján az eurozónában tapasztalt alacsony infláció közép-Európában is lecsapódik.

Semmilyen belső oka nincs a forintárfolyam alakulásának. Legfeljebb minimális mértékben azon befektetők esetében, akik az elmúlt hónapok magasabb inflációja miatt aggódnak

- mondta Ghose.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.09.13 07:31

@gybognarjr:
"Megjegyzem, alább furcsa, a cikkhez semmi kapcsolatban levőhozzászólások vannak. Talán érdemes lenne törölni, ami nem a témát érinti. "
Új vagy a fórumon?
Általában minden cikk hozzászólásai elvándorolnak más irányba, mikor a két radikálisabb trollcsapat elkezdni a saját igazát alátámasztani, vagy épp a másikéról bebizonyítani, hogy nem igaz. Ezen nem lehet változtatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2019.09.12 19:45

A Forint árfolyamát a piac hatarozza meg, elvárások és az észlelt pénzügyi, gazdasági politika alapján, hozzátéve az állami deficit mozgását is. Kamat emelés, vagy csökkentén vonza, vagy kivitelre kényszeríti a befektetőket. A pénz oda áramlik, ahol biztonságosabb és jobb a hozama. Az MNB sikeresen váltott a külföldi befektetőkről hazai polgárok által vásárolt forint kötvényekre, így a kockázat is főleg rájuk hárul. Ha a statisztikai adatok az inflációról nem valósak most és a közelmúltban, amire komoly esély van, akkor, amikor a valós adatok kiderülnek, a Forint látja majd kárát ennek. Egy érdekes adat viszont kevésbé pozitív, az pedig az MNB deviza tartaléka. Ez évről évre csökkent és tetemesen. a vásárolt 28.2 tonna arany a csökkenést csak 10%-ban fedezi, tehát az arany csak a matolcs aranyár növekedésben való spekulációját tükrözi.

Szerintem az arany valóban drágább lesz, de hosszú távon éppen csak lépést tart az inflációval, esetenként megugrik az ára, de kezelési költsége is van (szállítás, tárolás, biztonsági rendszerek, vételi és eladási költségek) valamint halott pénz, amíg tárolva van. Pénzt be lehet fektetni és kamatot lehet rá kapni, az arany viszont stagnál amíg el nem adják, de a Nemzeti bankon nem adják-veszik az arany tartalékukat az árfolyammal kockáztatva,

Megjegyzem, alább furcsa, a cikkhez semmi kapcsolatban levőhozzászólások vannak. Talán érdemes lenne törölni, ami nem a témát érinti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.09.12 15:54

@OV:
Orbánék számára a "függetlenség" annyit jelent, hogy a magyar emberek ne a nemzetközi trendektől, hanem tőlük függjenek. Ennyi az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.09.12 15:33

Jómagam bár nem vagyok "gazdasági guru" inkább az emberi oldaláról közelíteném meg a dolgot.
1. Ha igaz az, hogy a NEMZETKÖZI trendek irányítják a forint gyengülését-vagy erősödését, és azok NEMZETKÖZI folyamatokra vezethetők vissza, akkor mi is a Rogán-féle propaganda, hogy nemzeti függetlenség, meg erős magyar gazdaság teremtés :))
Mint tudjuk/érezzük a GLOBÁL-KAPITALIZMUS világában élünk, így nemzeti függetlenségről, hovatovább nemzeti iparról beszélni...igazi propaganda :)
Maga az Electrolux csoportos létszám-leépítése, de akár egyes autó összeszerelő üzemek bővítésének visszafogása, a műszakok lecsökkentése is jelzi, hogy itt "FÜGGETLEN" magyar ipar és függetlenség nincs-és nem s lehet, ezen szólamok csupán az orwelli "keresztény" hívők feltüzelésre jók, semmi többre!
Mint minden Fideszes hozzászóló TUDJA(mert tudja) Mészáros Lőrinc cégei NEM, írjuk le még egyszer NEM "mélymagyar függetlenséget" megalapozó gazdaság részei: azok csupán Orbán alantas céljait szolgáló pénzszivattyúk.
Ugyanakkor látni kell (ahogy több hozzászóló is utalt rá) az import termékek drágulását kivédeni szintén nem "FÜGGETLENSÉG" kérdése, azok emberekre/családokra gyakorolt hatást csak csökkenteni lehet, de ehhez kiterjedt-és egymásra épülő szociális hálóval lehet.
És mint tudjuk, Orbán számára a szociális gondoskodás(mint olyan) egy nagy nulla, számára az nem eléggé 'illiberáliis", és nem eléggé "focis", így egy esetleges gazdasági válság okaként megint a alsó társadalmi rétegek húzzák a rövidebbet (lásd az itteni cikket a lakáshoz hozzájutás társadalomszociológiai hatásait)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.09.12 13:39

@Suzywong: Ismét idehányod a szokásos féligazságaidat. Hiába hazudsz minden nap, a hazugság attól még hazugság marad. kisgöbbels
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html