Már Szaúd-Arábia is kölcsönkér

Szaúd-Arábia története első nemzetközi kötvénykibocsátására készül holnap. Az olajmonarchia az olajárak mélyrepülése nyomán kényszerült rá a hitelfelvételre. Bár a kibocsátás várhatóan sikeres lesz, a befektetők a road-show-t követően a kormányzati tisztségviselők szűkszavúságára panaszkodtak.
Napi.hu, 2016. október 18. kedd, 16:50
Fotó: Reuters

Ha tudnám, milyenek lesznek az olajárak a következő években, akkor abból próbálnék pénzt csinálni, ahelyett hogy beszélnék róla - ütötte el tréfálkozva a kérdést Mohammed Al Sheikh, szaúdi államminiszter a mintegy 60 befektetési bankár előtt tartott prezentáción Londonban, a Bloomberg tudósítása szerint. A szaúdi küldöttség ezen a road-show-n próbálta meg meggyőzni a megjelent iparági szakértőket, hogy érdemes beszállni az ország első nemzetközi kötvényeladásába, amely során összesen 10-15 milliárd dollár értékben kívánnak tőkéhez jutni az alacsony olajárak mellett egyre rosszabb helyzetben lévő költségvetés finanszírozásához.

Ha sikerül az akció - márpedig a jelenlegi nemzetközi tőkepiaci hangulatban az sikerre van ítélve - akkor idén a legnagyobb közel-keleti kötvénykibocsátás lehet. A Financial Times-nak nyilatkozó befektetési bankárok szerint a szaúdiak akár már most elkezdhetik a kötvények nyomtatását. A várakozások szerint a 10 és 30 éves lejáratú sorozatok árazása nagyjából 160-200 bázisponttal haladhatja meg majd a hasonló futamidejű amerikai állampapírokét.

A királyság első kötvénykibocsátása része annak a nagyszabású reformtervnek, amelynek keretében át szeretnék alakítani az olajtól rendkívüli módon függő ország gazdaságának szerkezetét. A reformterveket először tavaly novemberben jelentették be, miután az olaj árfolyama egy év leforgása alatt a hordónkénti 115 dolláros szintről 50 dollár alá zuhant

Szaúd-Arábia az olajár esésére az állami kiadások csökkentésével, a devizatartalékok felhasználásával és hitelfelvétellel reagált. Az ország államadóssága tavaly decembertől idén augusztusig 37,9 milliárd dollárról 72,9 milliárd dollárra emelkedett.

A road-shown a befektetők felé közvetített üzenet az volt, hogy az ország a radikális átalakításokkal igyekszik 2020-ig egyensúlyba hozni költségvetését. Elkötelezettnek mutatkoztak a reformok végrehajtása mellett, még akkor is, ha az olajárak időközben ismét emelkedésnek indulnak - mondták a Bloombergnek nyilatkozó bankárok.

Szaúd-Arábia nehéz helyzetbe került költségvetésének finanszírozása érdekében már 63 milliárd dollár értékben bocsátott ki helyi devizában denominált kötvényeket, s arra készül, hogy eladjon az állami olajvállalatban, a Saudi Aramcoban meglévő részvényeiből is egy IPO keretében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.10.18 23:21

egyaltalan nem baj, ha bedolnek az olajmonarchiak. kevesebb penz, kevesebb fegyver, talan neha meg gondolkodni is megprobalnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html