A milliárdos tőzsdeguru Warren Buffett befektetési cége a Berkshire Hathaway csökkentette részesedését a Johnson & Johnson-ban és a Procter & Gamble-ben, a vállalati kötvények, adósságok vásárlásába kezdett - szól a Reuters jelentése. Emellett a nagy amerikai pénzügyi szolgáltatók papírjaiba történt befektetések nagyobb veszteségeket is hoztak a Berkshire számára.

2008 utolsó három hónapjában a Johnson & Johnson-részvények számát 54 százalékkal 28,6 millió darabra csökkentette Buffett cége, Procter & Gamble-ből pedig 9 százalék eladása után maradt 96,3 millió darab.

Az új befektetések között szerepel a vízkezelési szolgáltatásokat kínáló Nalco Holding december 31-én érvényes 100,8 millió dolláros értékben. Azóta az árfolyama 6,7 százalékkal nőtt. Buffett 11,6 milliárd dollárt mozgósított az elmúlt öt hónap folyamán olyan cégekbe való befektetésre, mint a General Electric, a Goldman Sachs Group, a világ második viszontbiztosítója, a Swiss Re, a Tiffany & Co ékszergyártó és mások - ezek mind legalább 10 százalékos hozamot termeltek ebben az időszakban.

A Berkshire amerikai befektetései 26 százalékkal csökkentek, összességében 69,89 milliárd dollárról 51,87 milliárdra. A Wells Fargo & Co mellett annak ellenére is kitartott Buffet, hogy az 22 százalékos esést produkált, illetve nem vált meg a 48 százalékot zuhanó American Express-től sem. Szintén a veszteséges üzletek számát növelik a BH portfóliójában a 7 százalékkal kevesebb érő U.S. Bancorp-papírok.

Michael Yoshikami szakértő szerint az igazán nagy dolog az, hogy Buffett továbbra is kitart a bankok és pénzügyi szolgáltatók mellett. Ez mutatja az elemző szerint Buffett azon meggyőződését, hogy a krízis lezajlása után a stabil cash-flow-val rendelkező cégeket a befektetők sokkal magasabbra fogják értékelni.

Várhatóan több is kiderül a Berkshire-befektetésekről a február végén esedékes éves eredményéről szóló beszámoló megjelenésekor. A Berkshire-részvények A-osztályának árfolyama a keddi záráskor 4,7 százalékos csökkenéssel 84 ezer dolláron, a B-osztályúaké 3,1 százalékkal alacsonyabban, 2 769 dolláron állt. Az árfolyam az elmúlt egy év legmagasabb árfolyamához képest 43 százalékkal lett kisebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!