Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A működő olajfúrótornyok és kutak számának csökkenése nem éri el azt a szintet, amellyel az amerikai palaolaj kitermelés csökkenése elegendő lehetne a globális kereslet és kínálat közötti egyensúly helyreállásához - írják a Goldman Sachs elemzői a CNBC tudósítása szerint. A befektetési bank szakértői szerint a következő negyedévekben tartósan alacsonyabb olajárfolyam szükséges ahhoz, hogy az amerikai kitermelés csökkenése megvalósuljon.

Az elmúlt időszakban leállított fúrások és kutak következtében a három legnagyobb palaolaj medence kitermelésének növekedése 615 ezer hordó/napra csökkenhet a negyedik negyedévre, azonban a kitermelés hatékonyságának növekedése eközben ezt a számot 690 ezer hordó/nappal fogja emelni - vélik a Goldman elemzői.

A döntő momentum az lehet, hogy mely kutak és fúrások fognak leállni a közeljövőben. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint az amerikai kitermelés 2014-ben 8,6 millió hordó lehetett naponta. A Goldman szerint azt feltételezve, hogy a kitermeléssel foglalkozó cégek először a legkevésbé hatékony fúrásokat és kutakat állítják le, ezek számát még mintegy 30 százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy a kitermelés növekedése 400 ezer hordó/napra csökkenjen.

Ráadásul várhatóan azokat fogják leállítani, amelyek kapacitásai még nincsenek szerződésekkel lekötve. Ez egy költségcsökkentési játék, azonban ha a termelőknek sikerül újratárgyalniuk az árakat, könnyen lehet, hogy a leállított kutak és fúrások gyorsan újraindulnak - teszik hozzá.

Az olaj árfolyama
Kép: Alfatrader

 

A működő kitermelő helyek termelékenysége eközben folyamatosan növekszik, s ez hosszabb távon is éreztetheti hatását - vélik a Goldman elemzői. Ez a tényező szerintük a legerősebben 2016-ban lesz majd érezhető. A Goldman még januárban jelentősen vágott az olaj árfolyamára vonatkozó előrejelzésén. Három, hat és tizenkét hónapos időtávon a WTI olaj árfolyamát 41, 39 és 65 dollárra, a Brentét 42, 43 és 70 dollárra várják.

Van még egy pesszimista

A JPMorgan szakértői szerint is korai a termelő kutak és fúrások számának csökkenésétől várni az olajár fordulatot. Ők azt írják, csak akkor lehetne 2015 második negyedévének közepétől emiatt a kínálat csökkenésére számítani, ha a működő kitermelőhelyek hatékonysága közben nem nőne, de ez szerintük irreális elvárás.

A JPMorgannál úgy számolnak, hogy ha a működő kitermelőhelyek hatékonysága átlagosan 15 százalékkal emelkedik az első félévben, akkor még abban az esetben is a kitermelés napi 215 ezer hordóval való növekedésével kellene számolni az év végéig, ha közben a fúrótornyok és kutak felét leállítják.

Szerintük az olaj árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt emelkedése (január vége óta a WTI árfolyama 43 dollárról 55 dollárig ugrott, majd innen jött vissza 50 dollárra) inkább pozíció vezérelt mozgás volt, s nem pedig trendforduló. Valószínűbbnek tartják, hogy a következő hetekben visszatér a csökkenő trend. Álláspontjukat szerintük az is alátámasztja, hogy a CFTC (amerikai határidős és árupiaci tanács) adatai szerint január végén a spekulatív olaj-short pozíciók aránya 2010 óta nem látott magasságba emelkedett. Az áremelkedés hajtórugója lehetett ezen pozíciók egy részének zárása is.

A JPMorgannál úgy vélik márciusban és áprilisban is még a csökkenő olajáraké lehet a terep, s a Brent hordónkénti ára akár 38 dollárig is eshet. A negyedik negyedévre 58 dolláros árat jeleznek előre.

És egy hiperpesszimista is

Van, aki a JPMorgannél is borúsabban látja az olaj árfolyamának jövőjét. A Citigroup szakértői szerint a WTI olaj hordónkénti árfolyama akár 20 dollárig is eshet.

Nem elég, hogy a piacon túlkínálat van, de úgy tűnik, az olajkészletek felhalmozásának üteme is csökkenhet, a tárolók ugyanis lassan csurig telnek - írják hétfői elemzésükben. Szerintük a palaolaj kitermelők a fúrótornyok számát akár 50 százalékkal is csökkenthetik, azonban ez csak arra lesz elegendő, hogy a kínálat növekedésének ütemét az Egyesült Államokban 600 ezer hordó/napra mérsékelje a negyedik negyedévre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!