BUX
38240

Már zárják az olajcsapokat

Hiába állítottak le több olajfúrótornyot és kutat is az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban, ez még egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy tartósan emelkedésnek induljon az olaj árfolyama - írja friss elemzésében a Goldman Sachs. Szerintük tartósan alacsony olajárra kell berendezkedni.

Napi.hu, 2015. február 11. szerda, 16:31

A működő olajfúrótornyok és kutak számának csökkenése nem éri el azt a szintet, amellyel az amerikai palaolaj kitermelés csökkenése elegendő lehetne a globális kereslet és kínálat közötti egyensúly helyreállásához - írják a Goldman Sachs elemzői a CNBC tudósítása szerint. A befektetési bank szakértői szerint a következő negyedévekben tartósan alacsonyabb olajárfolyam szükséges ahhoz, hogy az amerikai kitermelés csökkenése megvalósuljon.

Az elmúlt időszakban leállított fúrások és kutak következtében a három legnagyobb palaolaj medence kitermelésének növekedése 615 ezer hordó/napra csökkenhet a negyedik negyedévre, azonban a kitermelés hatékonyságának növekedése eközben ezt a számot 690 ezer hordó/nappal fogja emelni - vélik a Goldman elemzői.

A döntő momentum az lehet, hogy mely kutak és fúrások fognak leállni a közeljövőben. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint az amerikai kitermelés 2014-ben 8,6 millió hordó lehetett naponta. A Goldman szerint azt feltételezve, hogy a kitermeléssel foglalkozó cégek először a legkevésbé hatékony fúrásokat és kutakat állítják le, ezek számát még mintegy 30 százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy a kitermelés növekedése 400 ezer hordó/napra csökkenjen.

Ráadásul várhatóan azokat fogják leállítani, amelyek kapacitásai még nincsenek szerződésekkel lekötve. Ez egy költségcsökkentési játék, azonban ha a termelőknek sikerül újratárgyalniuk az árakat, könnyen lehet, hogy a leállított kutak és fúrások gyorsan újraindulnak - teszik hozzá.

Az olaj árfolyamaAlfatrader

 

A működő kitermelő helyek termelékenysége eközben folyamatosan növekszik, s ez hosszabb távon is éreztetheti hatását - vélik a Goldman elemzői. Ez a tényező szerintük a legerősebben 2016-ban lesz majd érezhető. A Goldman még januárban jelentősen vágott az olaj árfolyamára vonatkozó előrejelzésén. Három, hat és tizenkét hónapos időtávon a WTI olaj árfolyamát 41, 39 és 65 dollárra, a Brentét 42, 43 és 70 dollárra várják.

Van még egy pesszimista

A JPMorgan szakértői szerint is korai a termelő kutak és fúrások számának csökkenésétől várni az olajár fordulatot. Ők azt írják, csak akkor lehetne 2015 második negyedévének közepétől emiatt a kínálat csökkenésére számítani, ha a működő kitermelőhelyek hatékonysága közben nem nőne, de ez szerintük irreális elvárás.

A JPMorgannál úgy számolnak, hogy ha a működő kitermelőhelyek hatékonysága átlagosan 15 százalékkal emelkedik az első félévben, akkor még abban az esetben is a kitermelés napi 215 ezer hordóval való növekedésével kellene számolni az év végéig, ha közben a fúrótornyok és kutak felét leállítják.

Szerintük az olaj árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt emelkedése (január vége óta a WTI árfolyama 43 dollárról 55 dollárig ugrott, majd innen jött vissza 50 dollárra) inkább pozíció vezérelt mozgás volt, s nem pedig trendforduló. Valószínűbbnek tartják, hogy a következő hetekben visszatér a csökkenő trend. Álláspontjukat szerintük az is alátámasztja, hogy a CFTC (amerikai határidős és árupiaci tanács) adatai szerint január végén a spekulatív olaj-short pozíciók aránya 2010 óta nem látott magasságba emelkedett. Az áremelkedés hajtórugója lehetett ezen pozíciók egy részének zárása is.

A JPMorgannál úgy vélik márciusban és áprilisban is még a csökkenő olajáraké lehet a terep, s a Brent hordónkénti ára akár 38 dollárig is eshet. A negyedik negyedévre 58 dolláros árat jeleznek előre.

És egy hiperpesszimista is

Van, aki a JPMorgannél is borúsabban látja az olaj árfolyamának jövőjét. A Citigroup szakértői szerint a WTI olaj hordónkénti árfolyama akár 20 dollárig is eshet.

Nem elég, hogy a piacon túlkínálat van, de úgy tűnik, az olajkészletek felhalmozásának üteme is csökkenhet, a tárolók ugyanis lassan csurig telnek - írják hétfői elemzésükben. Szerintük a palaolaj kitermelők a fúrótornyok számát akár 50 százalékkal is csökkenthetik, azonban ez csak arra lesz elegendő, hogy a kínálat növekedésének ütemét az Egyesült Államokban 600 ezer hordó/napra mérsékelje a negyedik negyedévre.