Az adósságplafonnal kapcsolatos bizonytalanság és az amerikai gazdaság kilátásainak romlásáról érkező hírek hatására a legrosszabb hetüket zárták az amerikai részvénypiacok tavaly augusztus óta. A VIX index 40 százalékkal ugrott meg, s az állampapírok árfolyama is felfelé indult, miután a befektetők úgy ítélték meg, a fejlemények a monetáris ösztönzők életben tartására fogja sarkallni a Fedet - írja a Reuters.

Az adósságplafon problémájának átmeneti megoldása erős "fellélegzés-rallyt" indíthat el a részvénypiacon, ennek hatása azonban korlátozott lehet, ahogy a befektetők elkezdenek a gazdaság állapotára koncentrálni - véli az összefoglaló. A múlt pénteki GDP-adat rámutatott, az amerikai gazdaság elképesztően gyengén muzsikált az első félévben, s az év első három hónapjában hajszál választotta elé attól, hogy ne zsugorodjon. Ennek fényében kevés remény maradt arra nézve, hogy az e heti makroadatok fordulatot hozzanak, így várhatóan a júliusi munkaerőpiaci adat sem eredményez gyökeres változást.

Vissza a részvényekbe?

Ha az egész adósságmizériát félretesszük, a részvénypiacok maguktól is itt tartanának, ahol most vannak - mondta Michael Marrale, az RBC Capital Markets vezetője. Ha lesz is részvénypiaci emelkedés, az vélhetően az államkötvény piac rovására következik majd be, ha az elmúlt hetekben ideáramlott, biztonságot kereső pénzek visszamerészkednek a részvényekbe. Ugyanakkor egy állampapír-piaci hozamemelkedés sem valószínű, hogy sokáig tartana, a friss adatok fényében ugyanis egyre többen számítanak majd arra, hogy a Fed monetáris politikája alkalmazkodik a körülményekhez és kellően laza marad.

Pénteken az S&P 500-as index ismét tesztelte a 200 napos mozgóátlagát, s ha ez törik, az újabb eladókat hozhat a részvénypiacra. Ráadásul az adósságplafon emelése önmagában nem lesz elég, a piac most majd a hitelminősítőkre figyel, elegendőnek tartják-e a felvázolt intézkedéseket ahhoz, hogy az Egyesült Államok megtarthassa tripla A-s minősítését.

Erre figyelnek a piacok a héten

Közben tart a jelentési szezon, az S&P 500-as index vállalataiból 327 közölte eddig féléves eredményét, 73 százalékuk a vártnál jobbat. A héten jelent a Kraft Foods, a Clorox, a Pfizer és a Prudential Financial. A jó eredmények ellenére az adósságplafon emeléséért cserébe végrehajtott költségvetési intézkedések várható kereslet befolyásoló hatásait is figyelniük kell majd a befektetőknek. Eközben nem csak Washingtonon, de Brüsszelen is rajta kel tartaniuk szemüket, s sosem lehet tudni, honnan érkezik a piacra következő sokk - mondta Paul Mendelsohn, a Windham Financial Services vezető befektetési stratégája.

A legfontosabb makroadat a héten tehát a pénteki munkaerő piaci statisztika lesz az Egyesült Államokban: itteni idő szerint fél háromkor megtudhatjuk, hogy változott a nem mezőgazdasági álláshelyek száma júliusban. A várakozások szerint 95 ezerrel  nőtt a júniusi 19 ezer után. Ugyanekkor közölnek adatot a júliusi munkanélküliségi rátáról, amely a mostani előrejelzések szerint 9,2 százalékon stagnált. Hétfőn magyar idő szerint 4 órakor a feldolgozóipari ISM index érkezik, 55 pontot várnak az előző havi 55,3 pont után. Kedden fél háromkor a személyes kiadások és jövedelmek júliusi alakulásáról kaphatnak képet, mindkettő havi szinten 0,2 százalékos emelkedést mutathat. Szerdán a pénteki adat előzeteseként az ADP munkerő piaci felmérése jön, ez 100 új munkahelyről jelenthet az előző havi 157 ezer után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!