Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Nincs napirenden a Danubiusnál és a fő tulajdonosnál sem a Danubius-részvények tőzsdei kivezetése - mondta Deák Imre, a társaság vezérigazgatója egy nemrég megjelent, ezt valószínűsítő elemzésre reagálva (Napi Gazdaság, 2011. január 26., 11. oldal). A társaság álláspontja ezzel kapcsolatban évek óta változatlan, a vezetés szerint az elmúlt években a Danubius csak nyert a tőzsdei jelenléttel. A tőzsde és a befektetők által megkövetelt transzparencia pozitívan hatott vissza a cég működésére. Ha rövid távon az, hogy a Danubius minden szabályt betartva, átláthatóan végzi tevékenységét, néha hátrányt is jelentett bizonyos versenytársakkal szemben, hosszabb távon mindenképpen jótékony hatással volt a csoportra - mondta Deák.


A fő tulajdonos eközben kisebb-nagyobb megszakításokkal rendszeresen vásárolja a szállodalánc részvényeit a tőzsdén. A jelenlegi árfolyamon történő vételek érthetőek, hiszen a tőzsdei ár messze alulmúlja a 6300 forint körüli egy részvényre jutó saját tőke értékét és a társaság ingatlanjainak egy részvényre jutó értékét is. Ez egyes becslések szerint meghaladja a 8000-9000 forintot, sőt a válság előtti időszakban 12 000 forint feletti becslések forogtak közszájon. Egy kivezetési ajánlat esetén a mostani árhoz képest a fő tulajdonosnak több mint 50 százalékos prémiumot kellene fizetnie a közkézen lévő részvényekért, így érthető, ha nem siet egy ilyen lépéssel.

A csoport idei várható gazdálkodásával kapcsolatban a vezérigazgató egyelőre nem kívánt előrejelzéseket adni, a menedzsment éves várakozásait általában a közgyűlést megelőzően tárja a részvényesek elé. Annyit azonban elmondott, hogy meglehetősen borongósan indult az év, a januári és a februári foglaltsági adatok nem igazolták a pozitív várakozásokat az iparág képviselői részéről a soros magyar EU-elnökség kapcsán. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a következő időszakban kedvező irányban mozduljon el a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!