Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal mérséklődött.

A 2009-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 6,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. 2009-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 26 095 milliárd forint, egy főre vetítve 2 millió 604 ezer forint volt.

A visszaesés mértéke megegyezik az egy hónapja közölt gyorsbecslésben foglaltakkal.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2009 IV. negyedévében a magyar gazdaságnál kisebb mértékben, 2,3 százalékkal esett vissza. A rendelkezésre álló adatok alapján 17 tagállamban a hazainál kisebb, míg 6 tagállamban nagyobb csökkenést regisztráltak.

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény ötödik negyedéve csökken az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a csökkenés üteme 2009. III. negyedéve óta mérséklődik.

A 2009-es év egészében a bruttó hazai termék 6,3 százalékkal csökkent. Az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 14,4 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 2,3 százalékkal esett vissza. Éves szinten az árutermelő ágazatok -4,1, a szolgáltatások pedig -1,3 százalékponttal járultak hozzá a GDP visszaeséséhez, míg a maradék -0,9 százalékpontot a termékadók és szolgáltatások egyenlegének változása magyarázza. A végső fogyasztás 5,7 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 6,7 százalékos csökkenést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,5 százalékkal zsugorodott. A belföldi felhasználás nagy mértékben, 11,5 százalékkal esett vissza, így -11,4 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az export 9,1 százalékos, míg az import 15,4 százalékos csökkenést mutatott. Éves szinten 2009-ben kiemelkedően magas kiviteli többlet keletkezett, ami +5,1 százalékponttal mérsékelte a GDP csökkenését.

Az EU-s átlagnál nagyobb mértékű magyar recessziót egyedül a külkereskedelmi aktivitás húzza fölfelé, míg a tartósan gyenge belső kereslet nyomás alatt tartja azt - fogalmaz az Equilor kommentje, amely szerint a recesszióból való kilábalás hosszan elnyúló lesz.

Magyarország először várhatóan az idei harmadik negyedévben érhet el növekedést a GDP esetében év/év alapon. Ekkor az elemzői előrejelzések szerint 1,55 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Bár papíron az év második felében ismét növekedés várható, azt továbbra is a külső kereslet generálja majd, nem pedig a nemzetgazdaságban létrejövő új munkahelyek és az ezek nyomán megnövekvő fogyasztóképes belföldi kereslet. A német import várakozásokat meghaladó növekedése ugyanakkor némileg meggyorsíthatja a magyar gazdaság kilábalását már az idei első negyedévtől kezdve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!