A kamat így 12 százalék maradt, és ezzel megszakadt a tavaly augusztusa óta tartó kamatemelési sorozat. Tavaly augusztus óta hat alkalommal - utoljára januárban - emelt kamatot a szerb központi bank. Az elemzők most azzal számolnak, hogy a bank március 10-én sorra kerülő következő kamatdöntő ülésén sem változtatnak az alapkamaton, ha mégis, akkor is csak szerényen, 25 bázisponttal emelik azt. Az elmúlt időszakban végrehajtott kamatemelések oka elsősorban a növekvő infláció volt. Decemberben az éves szintű infláció 10,3 százalék volt, ez jóval meghaladta a bank 8 százalékos inflációs célját. A szakértők most úgy vélik, hogy a bank kivárásra rendezkedett be, azt vizsgálja, hogy az előzőleg hozott kamatemeléseknek milyen hatása lesz az infláció alakulására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!