A következő nagy pénzügyi válság, amely a világgazdaságot fenyegeti, nem Európából fog kiindulni, amely köztudottan komoly problémákkal küzd, s egyre mélyebben süllyed a recesszióba - hívta fel a figyelmet Charles Biderman, a TrimTabs elnöke. Véleménye szerint a következő nagy problémát Kína fogja jelenteni a világ számára. A befektetők nagy része úgy gondolja, hogy í kínai gazdaság még a jelenlegi, átlagosnál alacsonyabb növekedési rátája mellett is képes lesz arra, hogy motorja legyen egy lassan kibontakozó növekedésnek. Ez azonban hiú remény.

Biderman szerint a Trimtabs által összegyűjtött adatok nem csak azt mutatják, hogy a kínai gazdaság teljesítménye sokkal rosszabb annál, mint amit a hivatalos adatok sugallnak, hanem arra utalnak, hogy a hatalmas gazdasággal rendelkező ázsiai ország már most is valószínűleg recesszióban van. Li Ko-csian, a kínai miniszterelnök első helyettes 2007-ben azt nyilatkozta, hogy a kínai hivatalos statisztikai adatok a GDP-ről nem megbízhatóak, s nem teljesen tükrözik a valóságot, manipuláltak.

Épp ezért mi elemzéseink során három kulcsfontosságú adatra koncentráltunk, a kínai gazdaság áramfogyasztására, a teherszállítás intenzitására és a bankrendszer által nyújtott friss hitelek nagyságára. Az adatok azt mutatják, hogy az energiafogyasztás alig gyarapodik az elmúlt időszakban a korábbi évek százalékban két számjegyű növekedését követően, ugyanez a helyzet a teherszállítás intenzitásával is, s a banki hitelezési tevékenység aktivitása pedig kifejezetten zuhan az elmúlt időszakban. Ezek mellett ráadásul egyre több jel utal arra, hogy a kipukkad a kínai ingatlanlufi.

A kínai ingatlanpiacon komoly problémák mutatkoznak. Az elmúlt években elterjedt kínai ingatlanfejlesztési konstrukció befuccsolni látszik. Ebben a konstrukcióban a helyi önkormányzatok a mellett, hogy eladták a fejlesztésre váró területeket az ingatlanfejlesztő cégeknek, finanszírozást is biztosítottak a befektetések megvalósításához. A lakóingatlanokat felépítő cégek ezután az eladott lakások árából törlesztettek az önkormányzatok felé. Azonban a friss adatok komoly gondokat jeleznek, az első negyedévben a kínai lakásértékesítések száma 17 százalékos zuhanást mutatott, s a lakásárak is masszív csökkenésnek indultak.

A jelek tehát Biderman szerint arra utalnak, hogy hamarosan nem csak az európai adósságválságra és az európai recesszióra kell majd figyelniük a befektetőknek, hanem a kínai gazdaságban jelentkező problémákkal is szembesülniük kell. Ugyanakkor véleménye szerint a Fed-hez és az ECB-hez hasonlóan hamarosan a kínai jegybank is jelentős monetáris lazításba kezd, hogy így próbálja meg tovább ösztönözni az ország gazdaságának növekedését, s ez nem csak Kínában, de a többi feltörekvő piacon is tá,aszt adhat a résvényárfolyamoknak, s felfelé is hajthatja azokat. Azonban véleménye szerint a világ jegybankjai a végtelenségig nem tudják magasan tartani az eszközárakat, s így a részvényárfolyamokat sem, előbb vagy utóbb a most folytatott monetáris politika a világgazdaság növekedési problémáival karöltve egy dolgot fog eredményezni - hatni kezd a gravitáció a részvényárakra is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!