A brit jegybank szerint a mostani folyamatok arra utalnak, hogy kezdenek alakot ölteni azok a kockázatok, amelyeket már a népszavazást megelőzően előre jeleztek. Ilyen például, hogy hirtelen visszaesett a kereslet a kereskedelmi ingatlanok piacán. A Reuters szerint ennek egyik jele volt, hogy a Standard Life biztosítótársaság felfüggesztette az egyik brit ingatlanalapjának kifizetéseit.

A Bank of England közlése szerint szorosan nyomon követi, hogy a befektetők mennyire hajlandóak finanszírozni a magas brit folyó fizetési mérleghiányt, amely a háztartások magas eladósodottságával és a lanyha globális gazdasági növekedéssel párosul.

Vannak már egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a kockázatok kezdenek kikristályosodni. Az Egyesült Királyság pénzügyi stabilitásának kilátásai kihívásokkal telinek tűnnek - közölte a bank, miután Pénzügypolitikai Bizottsága immár két ülést is tartott a népszavazás óta. A font árfolyama a dollárral szemben több, mint 10 százalékkal zuhant a kilépésről döntő népszavazás óta, amely nyomán David Cameron miniszterelnök benyújtotta lemondását.

A font árfolyama kedd délelőtt 31 éves mélypontot ütött a dollárral szemben, a kommentárok szerint az újabb esésben leginkább a Standard Life-ról szóló hírek játszották a vezető szerepet. Eközben a jegybank bejelentését követően a 20 és 30 éves lejáratú brit államkötvények hozama történelmi mélypontra zuhant.

font/dollár árfolyam, havi
Kép: Saxo Bank

A kormányzó konzervatív pártban kibontakozó válság miatt kétségessé vált George Osborne pénzügyminiszter jövője is, így a mostani helyzetben a korábbinál is nagyobb felelősség hárul Mark Carneyra, a Bank of England kormányzójára és csapatára, hogy megőrizze az ország pénzügyi stabilitását az évtizedek óta legnagyobb politikai válság közepette.

A brit pénzügyi rendszerre nehezedő nyomást enyhítendő a Bank of England bejelentése szerint visszavonta azt a márciusi intézkedését, amellyel megemelte volna a bankok által kötelezően képzendő tartalékok arányát. Az úgynevezett anticiklikus tőketartalék mértékét legalább jövő év közepéig nullán tartják, ez a jegybank számításai szerint mintegy 5,7 milliárd fontnyi banki tartalék felszabadítását teszi lehetővé, ami potenciálisan 150 milliárd fonttal növelheti a bankok által kihelyezhető hitelek mennyiségét.

A jegybank kész arra, hogy lépéseket tegyen a megfelelő mértékű tőke és likviditás biztosítása érdekében, hogy elegendő mennyiségű hitel álljon a rendelkezésére a piac normális működéséhez - közölték. A BoE eközben intenzíven monitorozza a piacot több olyan eljárással is, amelyeket a 2008 pénzügyi válság óta fejlesztettek ki.

A mostani lépések arra utalnak, hogy Carney készenlétbe helyezi a Bank of England fegyvereit arra az esetre, ha az Egyesült Királyság gazdasága lejtmenetbe kapcsolna - mondta a hírügynökségnek James Athey, az Aberdeen Asset Management szakértője. Szerinte a proaktív lépések megnyugtathatják a piacot, azt mutatják, a jegybank nem késlekedik lépni, ha a dolgok rosszabbra fordulnának - tette hozzá.

A jegybankelnök nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy a nyár folyamán további kamatcsökkentés következik és egyéb élénkítő intézkedéseket kell hozni, hogy enyhítsék a Brexit szavazás okozta sokkot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!