A Federal Reserve szerda este nyilvánosságra hozott döntése, miszerint a központi bank 600 milliárd dollárt költ állampapír-vásárlásra jövő év közepéig kevesebb mint három napig tartó csoda volt a részvénypiacokon. Pénteken délelőtt újra veszteséget jeleztek a londoni, párizsi és frankfurti irányadó mutatók, ráadásul ismét terítékre kerültek az eurózóna peremországainak magas államadósság-állományával kapcsolatos félelmek, amelyek az euró dollárral szembeni menetelését is megtörték, az ír és görög CDS-felárakat pedig rekordszintek közelébe lökték. A pénteki kereskedést az FTSE 100 kevesebb mint 0,1 százalékos, a DAX pedig 0,3 százalékos pluszban zárta, a CAC-40 a csütörtöki záróértékénél állapodott meg a hét utolsó kereskedési napján is. A csütörtöki rally arra elegendő volt, hogy a legnagyobb nyugat-európai részvények mozgását követő Stoxx Europe 600-as mutató 2,3 százalékkal feljebb kerüljön az előző hét péntekéhez képest; az index közel 272 pontos péntek esti értéke április közepe óta a legmagasabb, a májusban elért évi mélypontnál pedig 17 százalékkal több. A pénteki tőzsdenapon az ír és a görög tőzsdét támadták a leghevesebben - a Bank of Ireland és az Allied Irish Bank részvényei 20 százalékkal értékelődtek le, míg a Piraeus Bank papírok jegyzése 12 százalékot zuhant, magával rántva a többi banki szereplő, az Alfa Bank, a National Bank of Greece és a Eurobank részvényeit is. Párizsban is a pénzintézetek húzták vissza az irányadó mutatót, Frankfurtban pedig a Daimler lett a fekete bárány, miután kiderült, a társaság újabb a tengerentúlon forgalomba hozott autók visszahívására kényszerül. Londonban a szerencsejáték-társaságokra szálltak rá, miután a Barclays szakértői a részvények eladására buzdítottak - a Bwin részvényei közel 7, a PartyGaming papírjai több mint 8 százalékkal lettek olcsóbbak a hírre, annak ellenére, hogy a két társaság jelezte: 2011 első negyedévének végéig egyesítik erőiket. A dollár a vártnál jóval kedvezőbb októberi amerikai álláspiaci adatnak köszönhetően jelentősen csökkentette hátrányát az euróval szemben - a két deviza keresztárfolyama a csütörtöki zárószinteknél több mint egy százalékkal lejjebb, 1,405-nél állt péntek este. A svájci frank is hasonló mértékben drágult az euróval szemben így a közös deviza a hét végére már kevesebb 1,35 frankot ért a nemzetközi piacokon. Az olaj menetelése a dollár drágulása miatt ideiglenesen megtorpant, ám nem állt meg teljesen - az energiahordozóért hordónként 86,80 dollárt kértek az árupiacokon, ahol a nap slágere mégis az arany volt, amely újabb nominális csúcsot állított fel 1399 dolláron, s a szakértők szerint jó eséllyel pályázik az 1400 feletti szintekre is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!