Másfélszerezett az Émász

Több mint 50 százalékkal, az előző év első kilenc hónapjához képet 54,3 százalékkal 13,77 milliárd forintra nőtt az Émász konszolidált adózás előtti nyeresége 2010 első három negyedévében, miközben az árbevétele 2,6 százalékkal 72,51 milliárd forintra csökkent.
MTI-Eco, 2010. november 19. péntek, 18:33
Fotó:

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült pénteken közzétett konszolidált gyorsjelentésben a társaság megjegyzi, hogy a negyedik negyedévben a villamosenergia-értékesítés árrésének csökkenése várható, ami az adózás előtti nyereség növekedésének lassulását eredményezi majd. Ugyanakkor a parlament által elfogadott, és a negyedik negyedévben megfizetendő különadó miatt várhatóan csökken az adózott nyereség.

A társaság megállapítása szerint a gazdasági-pénzügyi válság hatása kisebb mértékben volt érzékelhető az előző év hasonló időszakánál. A profit növekedése részben a Magyar Áramszolgáltató Kft. árfolyam-fedezeti ügyleteinek átértékeléséből adódott. Ez a cég 50 százalékban az Émász, 50 százalékban az Elmű tulajdona, és mindkét társaság többségi részvényese a német RWE.

A gyorsjelentésben a társaság - a számok ismertetése nélkül - megjegyzi, hogy a fogyasztók kintlévőségei folyamatosan nőnek. A konszolidált mérlegben minden bizonnyal ezért nőtt a rövid lejáratú céltartalék 69 százalékkal 493 millió forintra.

Az üzemi szintű nyereség 30,2 százalékkal 10,34 milliárd forintra emelkedett, amit a cégcsoport vállalkozásaiból származó 6,4 milliárd forint profit növelt. Ezt viszont 727 millió forint pénzügyi veszteség mérsékelte, így az adózás előtti nyerség, 47,9 százalékos éves növekedéssel elérte a 16,01 milliárd forintot. Az egy részvényre jutó nyereség az előző évi 2926 forintról 4515 forintra nőtt.

Az áramcég az év első kilenc hónapjában 1639 gigawattóra áramot értékesített, 9,1 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A csökkenésben a gazdasági válság mérséklődő hatása és a liberalizált piacon meglévő árverseny játszott szerepet.

Az 1068 gigawattóra lakossági fogyasztás 0,8 százalékos éves mérséklődést jelent, a nem lakossági felhasználók viszont 21,3 százalékkal kevesebb áramot vásároltak az Émásztól.

A társaságcsoport konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén, 2010. szeptember 30-án 91,15 milliárd forint volt, nem változott a 2009 év végihez képest. A 30,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje viszont 17,0 százalékkal 61,15 milliárd forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK