A gyengébben sikerült második negyedév után ismét a várakozásokon felüli, 18,5 milliárd forintos nyereséget hozó negyedévről számolt be gyorsjelentésében a Matáv. A társaság bevételei 3,1 százalékkal 452,1 milliárd forintra nőttek a magasabb mobil, adatátviteli és bérelt vonali bevételeknek köszönhetően. (Ezt részben ellensúlyozta a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése.) Az EBITDA 3,1 százalékkal 194,9 milliárd forintra nőtt, ennek eredményeként az EBITDA ráta 43,1 százalékot ért el. A vezetékes üzletág bevételei 2,6 százalékkal csökkentek, a Westel forgalma viszont tíz százalékkal nőtt. Az EBITDA ráta 38 illetve 38,8 százalék volt a két meghatározó üzletágban. A Westelnek csaknem 3,6 millió előfizetője volt a negyedév végén, s hosszú ideje először fordult elő, hogy az egy előfizetőre eső bevétel emelkedett az év korábbi részéhez képest. A MakTelt magában foglaló "nemzetközi szegmens" bevételei csak 3,2 százalékkal emelkedtek, az EBITDA ráta viszont továbra is nagyon magas, 56,2 volt. A MakTelnél megvalósított költségcsökkentés eredményeként az EBITDA 2,6 milliárd forinttal nőtt és 28,9 milliárd forintot tett ki. A csoportszintű működési eredmény kismértékben, 101,6 milliárd forintra emelkedett, viszont a nettó eredmény 51,8 milliárd forintra csökkent, vagyis 11,9 százalékkal elmaradt a tavalyitól. Ez főként a nettó pénzügyi költségek jelentős emelkedésének tudható be, ami a forint gyengüléséből adódó árfolyamveszteség növekedésével magyaráz a jelentés. Straub Elek értékelése szerint "a Matáv a szegmensekben tapasztalható erős verseny ellenére csoportszinten jó eredményt ért el 2003 első kilenc hónapjában. A vezetékes területen a tarifacsomagok egyértelműen segítettek lelassítani a vonalszám csökkenését, a mobil szegmensben a Westel megtalálta a piaci részesedés és a jövedelmezőség közötti egyensúlyt a rendkívül erős versenyhelyzetben lévő magyarországi mobilpiacon." Az eredmények tükrében a társaság 2003 egész évre azt várja, hogy teljesíti a bevétel-növekedésre valamint a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére tett célkitűzéseit. Ezzel együtt a Matáv az idei EBITDA ráta célkitűzését a korábbi "40 százalék körüliről" "40 százalék feletti" értékre módosítja. Straub Elek bejelentette azt is, hogy a szakszervezettel kötött megállapodás értelmében az anyavállalatnál 2004-ben várható átlagos béremelés 5,3 százalék lesz. A Matáv cash-termelő képessége továbbra is erős. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow az első kilenc hónapban 153,1 milliárd forintra nőtt. A nettó adósság-állomány ugyanakkor 81,1 milliárd forinttal csökkent 2002 szeptember vége óta, így az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 32,8 százalékra mérséklődött a 2002. harmadik negyedév végi 40,5 százalékról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!