Az elmúlt 10 hónap kincstári aukcióinak legnagyobb szereplője lett a matekzseni Jeffrey Talpins vezette Element Capital Management. A tavaly november és idén július között tartott 62 aukció többségénél az Element Capital volt a legnagyobb vásárlója az amerikai kincstárjegyeknek és államkötvényeknek. A mostani aukciók során többször is előfordult, hogy a kibocsátott mennyiség 10 százalékát a hedge fund jegyezte le, ami még az elemzők szerint is szokatlanul nagy mennyiség.

Az alap vásárlásai már csak azért is számos kérdést felvetnek, mivel az állampapír-vételek jócskán meghaladják az alap által kezelt 6 milliárd dolláros összvagyont. Egyes források szerint maga a pénzügyminisztérium is rákérdezett az alapnál a vásárlásai céljára, mivel ebben az esetben is elsődleges szempont, hogy főként hosszú távon gondolkodó szereplők vegyék az állampapírokat, hogy elkerülhetőek legyenek a nagyobb állampapír-csomagok értékesítése miatti piaci elmozdulások.

A hedge fundról annyit tudni lehet, hogy egy makro-megközelítésű alap, amely a globális kötvény-, részvény- és devizapiaci mozgásokból építi a profitját. Egyesek szerint az alap egyfajta kötvény-aukció stratégiát követ, amely egyre népszerűtlenebb a pénzügy válság kirobbanása óta. Ennek lényege, hogy a vevő az állampapír-piaci keresleti és kínálati változásokból próbál nyereségre szert tenni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!