A magyar fizetőeszköz a hét első napját gyengüléssel kezdte, azaz a pénteki folytatódik. A pénteki elmozdulást elemzők annak a Magyar Közlönyben megjelent intézkedés fogadtatásának tulajdonították, amellyel az új MNB-elnök korlátozta Király Júlia és Karvalits Ferenc összes hatáskörét, az alelnökök a mandátumukból még hátralévő időben kizárólag technikai feladatokat látnak el a jegybankban. Karvalits Ferenc a mandátuma lejártáig hátralévő néhány hetében a statisztikai feladatokért felelhet, míg Király Júlia, akinek a mandátuma júliusig szól, az MNB készpénzlogisztikájáért felel. Elemzők emellett megjegyezték reggeli hírleveleikben azt a tényt is, hogy az újonnan kinevezett - és jegybanki tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező - Balog Ádám lesz felelős a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelezés ösztönzéséért is. Friss technikai elemzésünk, amely az árfolyam további alakulásának lehetőségeit vizsgálja, itt olvasható.

Ezek a lépések - amellett az általános bizonytalanság mellett, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy milyen monetáris politikára lehet számítani - egyértelműen a piacok által komolyan vett jegybanki függetlenség megkurtítása felé hatnak - kommentálta a kialakult helyzetet Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője a Napi Gazdaság Online-nak.

A szakember szerint 302,50-nél volt egy fontosabb szint technikai értelemben, ahol megtorpant a forint, és ahonnan kora délelőttig kétszer visszapattant az euró/forint kurzusa, ám 10:00 óra körül már 302,75-nél járt a forint árfolyama az európai devizával szemben. Ezután Kolba szerint 305 forint körül lehet a következő fontosabb szint, ami megakaszthatja a forint gyengülését.

A dollárt 10:00 óra körül 232,88, a svájci frankot 245,08 forinton jegyezték, 1,2996 dolláros euróárfolyam mellett (ami nagyjából a pénteki késő délutáni szintnek felel meg).

A forint árfolyamát továbbra is az MNB-t érintő hírek mozgathatják elsősorban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!