Kedden kora délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után elszabadult az euró/forint árfolyam. A magyar fizetőeszköz egy hónapos mélypontra esett az euróval szemben, 350 forint fölé ment a közös uniós pénz jegyzése.

Az új alapkamat 0,75 százalékos lett a korábbi 0,9 százalék után.

A többi régiós deviza erősödött kedden. A forint is erősebb lett fél három után, ismét 350 alá került az euró/forint jegyzése. A Takarékbank elemzői szerint váratlan volt a kamatcsökkentés.

Az Erste Befektetési Zrt. szakértői reggel arról írtak, hogy tovább tart a forint gyengülése az euróval szemben, ami egyedi a régiós devizákat elnézve. Elképzelhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése előtt realizáltak profitot a befektetők. Az euró/forint kurzus 348,3 forinton nyitott reggel, és ezzel már akkorra több fontos mozgóátlag is elesett. Ha nem hozott volna érdemi újdonságot az MNB mai ülése, az segíthetett volna ismét magához térni a forintnak, de a jegybank lazított, és ennek hatására kőként zuhant a magyar fizetőeszköz.

Az Equilor szakértői szerint mind az euró-forint, mind a dollár-forint árfolyamgrafikonja arra utal, hogy a következő időszakban inkább forintgyengülés várható. Az euró-forint jegyzése a mai kereskedésben átlépte a 347,50-es szintet, a következő potenciális megálló 350 közelében húzódik, ezt követően pedig a 355-356-os zóna lehet elérhető. A dollár-forint árfolyamában a 310-es szintre érdemes figyelni, melynek áttörése esetén elsőként a 312-es, majd a 316-os magasságokat érheti el.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!