Matolcsy: nagy változások jöhetnek Budapesten

Alapvető változásokra van szükség Matolcsy György MNB-elnök szerint, aki a jegybank által szervezet BÉT50 középvállalatok csúcstalálkozója elnevezésű konferencián beszélt a lehetőségekről.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 20. szerda, 10:19
Fotó: MTI Fotó

A bőség kora jött el Magyarországon, hiszen míg a korábbi kormányok azt mondták, hogy nincs pénz semmire, addig csak azokat az adóváltozásokat kellett volna megtenniük, amik 2010 után megtörténtek - mondta Matolcsy György.

A jegybankelnök szerint a pénz jó dolog, így meg kellene fordulnia annak az évtizedek óta a fejekben lévő gondolkodásnak, miszerint a gazdaság, a tőke, a pénz rossz dolog. Ennek köszönhetően lehet ugyanis fejlődni, így kifejezetten pozitívnak tartja, hogy az elmúlt időszakban pénzbőség alakult ki a magyar pénzügyi rendszerben.

Az MNB vezetője szerint Baden-Württemberg gazdasága mutatja a jó példát, de lehetne az osztrák, vagy katalán példát is említeni, mivel ott a középvállalatokra épül a gazdaság. A német tartományban például 14 ezer középcég alkotja a gerincet, míg a magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy legalább 12 ezer fejlett, hatékony és dinamikus középvállalat kell - mondta Matolcsy.

Így növekedhet érdemben a GDP, emelte ki a jegybankelnök, aki egyből hozzátette: nem szabad csak az eddigi keretekben gondolkodni, hiszen az EU-családon kívül is van gazdasági élet. Ilyen a selyemút, a keleti-, a déli- , azaz a globális nyitás. Az EU-n belül nem fog megtermelődni a szükséges plusz GDP. Ha meg tudott volna, már létrejött volna - vélekedett a jegybankelnök.

Új modell felé fordulunk

Szerinte ezzel a nyitással megnyílhat Magyarország előtt egy felemelkedési pálya, amihez végre az utóbbi időszakkal ellentétben van tér, van hozzá nyitási lehetőség. Matolcsy szólt arról is, hogy eldőlt egy gazdaságtörténelmi dilemma: nem a dél-európai gazdasági modellt, hanem a skandinávot kell követni.

Nem példa többé a dél-európai gazdasági modell. Nem lehet példa egy magas munkanélküliség, eladósodottság és egy negatív gazdasági közeg

- emelte ki a jegybank vezetője. A skandinávok ugyanis először elindultak egy munkaerőintenzív fejlődési szakasszal, majd amikor elérték a foglalkoztatás magas szintjét, akkor a tőkeintenzív szakaszra tértek rá. Most éppen ezért egyértelműen tőkeközpontú modellt találunk ott, ám az is világossá vált, hogy elindultak a tudásintenzív gazdasági szerkezet felé. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi idők innovációs, versenyképességi rangsorait ők vezetik.

Matolcsy szerint a munakerőintenzív szakasszal kezdtünk mi is és útban vagyunk a tőke és tudásintenzív felé, miközben nem adjuk fel közben a munkaerőintenzitást sem - emelte ki.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy állítása szerint egyre több olyan kutatás lát napvilágot, mely szerint Magyarországon nagy a vállalkozói szellem, nemcsak a térségünkben, de az EU-ban is.

"Ez nem volt mindig így, az 1990-es évek visszavetették ezt a hajlamot, ahogy 2002 és 2010 között is, ám ezután ismét nőni tudott" - mondta a jegybankelnök. Szerinte döntő lehet, hogy egy globális térbe belépve milyen a társadalom attitűdje a vállalkozás felől. Amennyiben valaki vállalkozásbarát, benne van ez a fejében, akkor az természetesen a gazdagság, a pénz, a tőke és a profit vállalását jelenti.

A saját felmérés mást mutat

A huhogó baglyoknak nincs igazuk, hiszen az elmúlt időszakban nem zuhant, nem visszaesett, hanem javult a versenyképesség - mutatott rá Matolcsy. Szerinte ugyanis a versenyképességi rangsorok számos objektív, tényeken alakuló tényezőt nem vesznek figyelembe és 50-50 százalékban számítják bele a végeredménybe a szubjektív és az objektív tényezőket.

Ezzel szemben az MNB saját kutatása - amely 90 százalékban a tényekre épül - szerint, bár továbbra is szükség van versenyképességi fordulatra, azt mutatja, hogy a helyzet lényegesen jobb, mint amit mások jeleznek a számunkra - hangsúlyozta a jegybank vezetője.

Változások jöhetnek a tőzsdén

Matolcsy szerint érdemes minden példát megvizsgálni, ami a versenyképességet erősíti. Ilyen lehet az, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a budapesti tőzsde egy alapvetően kkv-kra épülő, dinamikus növekedést mutató tőzsde legyen.

Meg kell tenni mindent azért is, hogy tőzsdére vezessük az állami vállalatokat. Nem 100 százalékot kell ott tartani, de 20-25 százalékot elképzelhető - mondta Matolcsy. Szerinte a blue chipek így is zászlóvivők lesznek, de kellenek új, nagy szereplők is.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy elképzelhető, hogy a lengyel példát kellene követni: valamennyi nagybank jelen van a tőzsdén. Amennyiben ez megtörténne ugyanis, az egyfajta dinamikus nyomást jelentene a magyar bankokra, illetve adna egy olyan mérési módszert, amire nekik Matolcsy szerint szükség van.

"Érdemes ezt a lehetőséget a következő hónapokban megvizsgálni" - mondta a jegybank elnöke.

(MTI Fotó: Komka Péter)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2017.09.20 12:27

@rigolya: "Állami cég tőzsdén, aminek a profitját és osztalékát az állam-kormány úgy határozza meg, ahogy a kénye és kedve tartja?!"

"És ha majd nem tetszik a tőzsdei tulaj, akkor majd hatósági árat vezetnek be, kivéreztetik az állami céget, majd államosítják... ahogy 2010 óta teszik!"

Istenem... ha maga tényleg tanár, miért szól bele gazdasági-pénzügyi témájú cikkekbe... iszonyú baromságokat képes összehordani...siralmas... maga persze el is hiszi a sok baromságot, amit leír, de miért terjeszti könyörgöm? Maradjon már a kaptafánál!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.09.20 12:07

És ha majd nem tetszik a tőzsdei tulaj, akkor majd hatósági árat vezetnek be, kivéreztetik az állami céget, majd államosítják... ahogy 2010 óta teszik!

Szép új világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.09.20 12:06

Állami cég tőzsdén, aminek a profitját és osztalékát az állam-kormány úgy határozza meg, ahogy a kénye és kedve tartja?!

Vicces!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.09.20 11:23

A bőség kora jött el Magyarországon, hiszen Mészáros Lőrinc 11 millát keres óránként, Vayna nem győz vásárolni állami támogatással, személyre szabott törvényekkel, Habony lázható jövedelem nélkül is tud Ibizán, stb bulizni, kaszinókba járni.
A bőség kora jött el Magyarországon, hiszen minden politikus jól járt.
A nép meg csóribb, mint bárki Európában, a forint meg gyengébb bármelyik valutánál. Még az indiai rúpia és albán lek is erősebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kiss.tamas@kissti.hu, 2017.09.20 10:53

Miért nem a szakemberek nyilatkoznak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html