May beszólása nagy pofon volt a fontnak - a forint is gyengült

Napon belüli mélypontra gyengült a font a dollárral szemben péntek kora délután a brit kormányfőnek arra a kijelentésére, hogy holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások. A forint pénteken nap végére szintén gyengült a főbb devizákkal szemben.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 21. péntek, 17:30
Fotó: Shutterstock

Theresa May nyilatkozata előtt a font 1,3148 dollárt ért, mintegy 50 perccel később, 15.55 perckor pedig már csak 1,3069 dollárt. A font egyébként reggel óta kis mértékben folyamatosan gyengült, a napot 1,3273 dolláron kezdte - írja az MTI.

A font gyengült egyebek között a forinthoz képest is, hajnalban 364,45 forintot, röviddel 16 óra előtt 360,40 forintot ért a brit fizetőeszköz egysége, késő délután pedig e szint közelében, 360,50 közelében mozgott.

Theresa May kifogása szerint az Európai Unió nem adott magyarázatot arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon beterjesztett, ám a salzburgi informális EU-csúcson elvetett brit javaslatcsomag miért ásná alá az EU egységes belső piacát. A brit kormányfő szerint Donald Tusk, a tagországok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke azzal utasította el a brit javaslatokat, hogy azok érvényesítése aláásná az Európai Unió egységes belső piacát. May szerint ugyanakkor Tusk nem adott részletes magyarázatot arra, hogy ez miért lenne így, és nem is tett ellenjavaslatot, "így most patthelyzetbe kerültünk".

Pénteken a magyar forint is gyengült a főbb devizákkal szemben, 0,1-0,4 százalékkal. Az euró/forint jegyzése 323,11 és 324,28 forint közötti sávban mozgott, késő délután 323,81-nél járt a kurzus.

A dollár/forint árfolyama 273,96 és 276,31 forint között mozgott, estére 275,63 forintnál járt a dollár jegyzése.

A svájci frank 287,58 forintot ért péntek este, az alpesi deviza árfolyama 285,11 és 292,30 forintos sávban mozgott nap közben.

Pénteken a dollár 0,2 százalékot erősödött az euróval szemben, este 1,1750 dolláron jegyezték a közös európai pénzt.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK